»» ««

Palauban videókamerákkal szerelik fel a cápákat

Környezetvédelem

A Csendes-óceáni Palau szigetvilágában a kutatók videókamerával szerelik fel a cápákat, hogy megvédjék őket legveszedelmesebb ellenségüktől - az embertől.

Photograph by Amy Bucher
A mikronéziai cápavédő alapítvány felkérésére az amerikai National Geographic magazin fejlesztette ki azt a Crittercam névre hallgató, videókamerát tartalmazó, és több órás felvételt készítő kutatófelszerelést, amellyel a kutatók betekintést nyerhetnek a cápák életébe. Emellett az elkövetkező hat hónapban követik a cápák vonulását és a populáció változását is.

A cápákat nehéz tanulmányozni, rendkívül fáradságos megbízható adatokat gyűjteni róluk. Erre pedig szükség lenne, mert a cápafajok ma már veszélyben vannak. Palauban és a világ más részein is növekvő mennyiségben halásszák őket, a zsákmány elsősorban a délkelet-ázsiai piacokra kerül. A térségben ínyencfogásnak számít a cápauszony-leves. A túlzásba vitt halászat több cápafajt is megtizedelt.

Palau a búvárok paradicsoma: a korallzátonyok között élő cápák évről évre jónéhány búvárt vonzanak a szigetcsoportra. Palau egyike annak a néhány szigetországnak, amely határozottan fellép a cápák védelme érdekében. A Fülöp-szigetektől 850 kilométerre keletre fekvő, 20 ezer lakosú szigetcsoport törvényben tiltotta be a cápahalászatot, és tavaly több hajót is lefoglalt - cápauszony-rakományukkal egyetemben.

Ez azonban nem elég ahhoz, hogy hatékonyan tudják oltalmazni a cápafajokat, a tudósoknak több információra van szükségük az állatról: tudniuk kell, hogyan és hol szaporodnak, merre vonulnak, milyen veszélyek fenyegetik őket - és azt is, hogyan alakul a populáció mérete.

Ebben segít a Crittercam, amelyet Greg Marshall, a National Geographic kutatója fejlesztett ki egy korábbi Belize-i élménye alapján. A kutató megfigyelte, hogy a gályatartóhal (Echeneis remora) fejtetején levő tapadó-korongja segítségével más gyorsan úszó halakra (például cápákra) vagy teknősökre erősíti magát s így idegen erő felhasználásával nagy utakat tesz meg. A kamerát hasonló elven rögzítik az állatokon.

A project weblapja: The crittercam Chronicles

[ National Geographic ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Yenadwak

Indonesia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés