»» ««

Szent ember védte meg a cetcápákat

Környezetvédelem

India különleges hely. A veszélyeztetett cetcápák halászatát nem tudták korlátozni a törvény szigorával, de egy igehirdetítőnek sikerült változtatni a hagyományokon.

Saurashtra halászai számára a legnagyobb és legjövedelmezőbb fogás a cetcápa volt. Az akár tíz méteresre is megnövő állatért helyi viszonyok közt nagyon soknak számító pénzt kaphattak, ha valaki kettőt kifogott, az év hátralevő részében jól megélt a keresetből. Ám manapság a halászok saját kezükkel szabadítják ki az óriási halakat, akár értékes hálóik szétvágása árán. Így az arab tengerbe százával érkező párosodó cetcápákat többé nem fenyegeti a kifogás veszélye. A halászok ráadásul más lehetőség híján, még a vízben levő, élő állatot kezdték el darabolni.

Ám mindez a múlté. Bár a törvény 2001 óta tiltja a cetcápák halászatát, gyakorlatilag minden küszködés ellenére senki nem törődött az előírásokkal. 2003-ban viszont egy guru, Morari Bapu megáldott egy hálóba akadt cetcápát, és közölte, többé nem szabad kifogni őket. Ezek után egyik pillanatról a másikra a halászok felhagytak a halászatukkal, pedig korábban akár évi 250 állat is áldozatul eshetett Saurashtra partjainál.

A szent ember elmondta, nem egyszerűen csak egy áldást mondott, hanem igyekezett tájékozódni is. Megtudta, milyen törvények védik a cetcápákat, és miért számít veszélyeztetett fajnak. A hatóságok is hálásak neki, amiért az oldalukra állva egymaga elérte azt, ami nekik évek alatt sem sikerült. De sajnos minden probléma nem oldódott meg így. A nehéz körülmények között élő helyi halászok nagy bevételtől estek el, és nem biztos, hogy nem kényszerülnek-e rá a cetcápák illegális halászatára, ha más lehetőségük már nem lesz. De Morari Bapu erre is felkészült, és nyilvánosan fog kampányolni a cetcápák vadászata ellen.

[ IndianExpress ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Magic Point

Australia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 4-10m , áramlás

speedboat-os megközelítésscenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa nagy rája egyéb tengeri emlős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés