»» ««

Cápaenciklopédia: az óriáscápa

Tudomány
1/2. oldal

Kevéssé ismert, de nagyon egyedi külsejű cápa bemutatásával folytatódik sorozatunk.

Rendszertani helyzete, származása

Albumhoz klikk a képre.

Az óriáscápa (Cetorhinus maximus, Gunnerus, 1745) a heringcápa-alakúak rendjébe (Laminformes) sorolható. Az óriáscápa-félék családját (Cetorhinidae) egyetlen nemzetség és egyetlen faj alkotja. Az óriáscápa eredete és leszármazási kapcsolatai meglehetősen homályosak. Mivel a cápaalakúak (Selachiiformes) olyan (porcos) vázzal rendelkeznek, amely az állat elpusztulása után teljesen megsemmisül, a fosszilis bizonyítékok szinte kizárólag fog és palcoid-pikkely kövületekből állnak. A teljes testfosszíliák nagyon ritkák. A Cetorhinidae félék fogai visszafejlődtek, nagyon aprók, emiatt nehezen fedezhetőek fel a kőzetrétegekben. Amit bizonyosra vehetünk az az, hogy az óriáscápa is a heringcápa-alakúak közös ősétől, a felső-kréta időszakban élt Cretolamna-tól származik. Az első Cetorhinidae félék az oligocén időszakban (34 millió évtől 22 millió évvel ezelőttig) jelentek meg a tengerekben. A középső miocén korban (18 millió évtől 12 millió évvel ezelőttig) a Kárpát-medencét borító szubtrópusi Bádeni-tengerben élt a Cetorhinus parvus, amelynek apró, fosszilis fogai a bécsi-medencéből kerültek elő.

Az óriáscápa biológiája, anatómiai sajátosságai

Az óriáscápa a rendkívül nagyméretű cápafajok közé tartozik. A ma élő legnagyobb hal, az akár 18 méteres hosszúságot is elérő érdescápa (Rhincodon typus) után a második legméretesebb cápafaj. A kifejlett nőstény egyedek átlagos testmérete 7-10 méter, a kisebb hímek testhossza 5- 7 méter közötti. Az eddig ismert legnagyobb, 15,2 méter hosszú példányt 1884-ben a norvég vizekből fogták ki. Szintén rekordméretűnek számít egy 12,5 méter hosszú egyed, amelyet 1851-ben a New Brunswick (Kanada) közelében található Fundy-öbölben ejtettek el.

Tömeges teste torpedó formájú. Az óriáscápára igen jellemző a vaskos, és jóval a száj fölé nyúló rosztrum. A fiatal példányok rosztruma a leghosszabb, közel a fej felét teszi ki. Az idős egyedek orra életkoruk előrehaladtával egyre jobban "összemegy". Első hátúszójuk magas, jól fejlett (akár 1-1,5 méteres is lehet) és háromszög alakú. A második hátúszó feltűnően kicsiny. Mellúszóik hosszúak, íveltek, a farokúszójuk pedig -a többi heringcápa-féléhez hasonlóan- csak enyhén aszimmetrikus. A páros has alatti úszók közepesen nagyok. Színezete egységesen sötétbarna, illetve szürkésbarna, a hasi oldal valamivel világosabb árnyalatú, mint a dorzális testtáj. A faj feltűnő jellegzetességét adják a hatalmas, a fejtetőtől a torokig futó kopoltyúrések. A belső kopoltyú íveket fésűszerű, vékony, hosszú lemezek tömege borítja,amelyek a szájüregbe áramló vízből kiszűrik az óriáscápa táplálékát alkotó apró, planktonikus élőlényeket.

Az óráscápa a többségi húsevő cápafajoktól eltérően, a szilás-cetekhez (Mysticeti) hasonlóan palnktonszűrögető életmódot folytat. Rajta kívül csupán még két további planktonevő cápát ismer a tudomány, az előzőekben már említett érdescápát, és a Dr. Leonardo Compagno által csupán 1982-ben leírt óriásszájú cápát (Megacashma pelagios).

Az írás a következő lapon folytatódik!


Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. Bunny 2009 júl 21. 17:38  
Jól hangzik, egyszer szeretnék ilyent is látni víz alatt :)
 1. rc3 2009 júl 21. 11:33  
Két hete írországban az északi csatorna partjainál a Carrick A Rede Rope - kötélhíd szikláinál 2 bébi 3-4 m-es  basking shark úszkált a víz felszínén a sziklák mellett. Sárgultam az irigységtől mert a helyi bázisok hajói folyamtosan váltották egymást. Gondolom elég népszerű merülőhely lehet. Kiindulás a vízben magányosan ácsorgó sziklától amit körbeúsznak, után megússzák a nagy szikla külső ívét amire átvezet a híd és levezetésképpen úszkálnak egy kicsit a cápákkal majd a felszínen eltávolodnak a szikláktól és itt veszi fel őket a hajó.  A hídőr szerint tavasszal és nyáron rendszeresen itt "lubickolnak" és ijesztgetik a kedves látógatókat. Állítólag néha csapódik hozzájuk 1-1 nagyobb példány is. Sajnos nem tudtam képeket készíteni, de a másik magyar csoportból egy hölgy meggondolta magát a cápák láttán és inkább lement a parti sziklákra fotózni. Biztosan búvár volt, mert jellegzetes egyiptomi kapucnis felső volt rajta, a parkolóban már nem tudtam megvárni mert továbbindult a buszunk. Így ezúton kérném őt ha erre jár és olvassa a hozzászólásomat dobojon pár képet akár ide akár privátban.

Merülőhelyek

Sha´ab Maksour

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal nagy rája egyéb tengeri emlős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés