»» ««

Egyedülálló kaland Inishowen partjainál

Külföld

Az ismert búvár, Monty Halls teljes elragadtatással nyilatkozott óriáscápás kalandjáról.

(C) baskingshark.ieÍrország egyik félszigete, az északon található Inishowen az utóbbi időben arról lett ismert, hogy nagy számban bukkannak fel partjai előtt az óriáscápák. Az angol médiaszemélyiség, Monty Halls, aki cikkei és tévés műsorai révén egyaránt ismert a búvárkodás világában, világszínvonalú látványosságként beszélt a hatalmas cápákról. Az nyűgözte le igazán, hogy milyen nagy számban bukkannak fel az óriáscápák, amelyek ma még kihasználatlan turisztikai vonzerőt jelenthetnek Inishowen számára. Úgy véli, a világ minden részéről lelkesen utaznának ide az emberek, ha láthatnák azt, amit ő a saját szemével megtapasztalt.

Halls és csapata épp a BBC számára forgatott egy filmet Great Irish Escape címmel, és itt találkozott egy helyi, a tengeri emlősök védelmével foglalkozó szakemberrel. ő invitálta, hogy vegyen részt az óriáscápák jelölési programjában. Emmett Johnson szerette volna megmutatni, milyen sok bukkan fel ebben a körzetben a hatalmas halakból. ő már régóta foglalkozik az óriáscápák jelölésével, és eddig nagyjából 105 állatot jelölt meg.

A közös kaland után mondta Halls, hogy ő ilyet még sehol más nem látott egész Európában. Az első alkalommal a rövid víz alatti tartózkodás során 4-5 óriáscápát látott, és tudott jelölni is belőlük. Egy ír lapnak számot be arról, hogy Emmett említette neki, itt több van ezekből az állatokból, mint bárhol máshol a kontinensen. A jelölési programot azért indították, hogy ezekről a kevéssé ismert életmódú cápákról többet megtudhassanak, például követhessék mozgásukat. Noha az öt tonnás óriáscápák a második legnagyobb halfajt képviselik, mégis rejtélyesnek számítanak.

Összegzésül Monty Halls csak ismételni tudta magát, szerinte az ökoturizmus kedvelői minden bizonnyal nagy számban érkeznének az itt élő cápák és bálnák kedvéért a régióba, ha tudnának erről a különleges látványosságról.

[ Derry Today ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

P29 Patrol Boat Wreck

Malta

5/5 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m

parti merülésroncs merüléshomokos élőhely mesterséges élőhelyföldközi tengeri muréna jelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés