»» ««

A Bahamákon betiltották a teknősök kifogását

Környezetvédelem

Mostantól ráadásul a teknősök kereskedelme is törvénybe ütközik.

A hétszáz szigetből álló országban hamarosan tilos lesz bármilyen, teknősből készülő ételt felszolgálni, jelentették be tudósok és környezetvédelmi aktvisták. Noha sok halász tiltakozott, a Bahama-szigetek módosította a halászati törvényt, így a teknősök most már teljes védelmet élveznek. Sőt, még a tojásaikat is védik, azokat sem lehet gyűjteni.

A fiatalabb bahamai generáció egyébként már elvétve evett eddig is teknőst, inkább csak a külső szigeteken élő idősek fogyasztották. Korábban a kormányzat egy faj kivételével nem tiltotta a teknősök fogását, és a halászok éltek is ezzel, mert a veszélyeztetett állatok húsát éttermeknek adták el, páncéljuk pedig szuvenírboltokban tűnt fel. Megbecsülni is nehéz, hány teknős esett áldozatul az évek alatt, de a felbukkant teknőspáncélok számából úgy tűnik, elég sok. A Bahamák sekély tengeri füves és zátonyos élőhelyei sok teknősnek adtak otthont, amelyek állománya most regenerálódhat. A környezetvédők már két éve küzdöttek az összes faj védelméért, ami most eredménnyel járt.

Ám nem mindenki elégedett az új szabályozással. Vannak, akik szerint helyi hagyomány a teknőshús fogyasztása. Akadnak halászok, akik szerint a nyílt tengeren úszó tenősök kifogását úgysem fogják tudni majd büntetni. Néhány aktivistát meg is fenyegettek az utóbbi időben, de a környezetvédők reménykednek, a tiltás mellett komoly büntetési tételt is rögzítenek, ami visszatartó erő lehet. Állításuk szerint a bahamai közvélemény kilencven százaléka is a teknősök védelme mellett van.

[ CDNN ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tulamben, U.S. Liberty Wreck

Indonesia

14/20 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) átlagos nehézségű
max: 32m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

parti merülésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben cápa csikóhal teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés