»» ««

Jó hír a cápáknak és mantáknak

Környezetvédelem

Az érintett országok a védelemre szavaztak a CITES tanácskozáson.

A CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora, azaz a veszélyeztett fajok kereskedelméről szóló egyezmény) 2013-as ülésére márciusban került sor. A tenger élővilágáért aggódók elsősorban azért kísérték figyelemmel az eseményeket, mert több, sokak által kedvelt faj, mint a mantaráják vagy a pörölycápák védelmének kérdése is a tanácskozás elé került.

Lássuk a fontosabb döntéseket! Elfogadták Brazília, Kolumbia és az Egyesült Államok előterjesztését az óceáni fehérúszójú cápák (Carcharhinus longimanus) kereskedelmének korlátozását kétharmados többséggel. Szintén kétharmados többséggel fogadták el három veszélyeztetett pörölycápa-faj (Sphyrna lewini, S. mokarran és S. zygaena) védelmét. Később a heringcápa (Lamna nasus) is hasonló védett státuszba került a szavazó országoknak köszönhetően, Brazília, Egyiptom, Horvátország, Comore-szigetek és Dánia (az EU képviseletében) előterjesztésére. Végül komoly többséggel elfogadták Brazília, Kolumbia és Ecuador előterjesztését, aminek köszönhetően a mantaráják kereskedelmét is korlátozzák.

A szavazás titkos, de sejthető módon a kereskedelem szigorítása ellen elsősorban az olyan, felvevőpiacként szolgáló országok tiltakoztak, mint például Kína. A manták többségét Kínába adják el, a legtöbbet ezekből az állatokból Indonézia, Sri Lanka és India exportálja. A jövőben mindez sokkal inkább ellenőrzötté válik, és így nagyobb védelmet kapnak ezek az állatok, a cápákhoz hasonlóan.

[ CITES ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Blue Hole

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 57m, látótáv: 25m felett

parti merülésfal merüléskorallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés