»» ««

Rózsaszín mantaráját fotóztak

Külföld

A rózsaszín zátonylakó ördögráját (Mobula alfredi) csak néhány éve fedezték fel a Nagy Korallzátonynál.

Kristian Laine búvárfotós a Lady Elliot-sziget melletti korallzátonynál úszott, hogy fényképeket készítsen néhány teknősről, rájákról és cápákról. Arra azonban nem számított, hogy belebotlik a világ egyetlen, ismert rózsaszín ördögrájájába. Miután a különös lényről korábban még sohasem hallott, ezért eleinte azt gondolta, hogy csakis a kamerája tréfálhatta meg. .foto: Instagram kristianlainephotography

A rózsaszín zátonylakó ördögráját (Mobula alfredi) csak néhány éve fedezték fel a Nagy Korallzátonynál és elnevezték Clouseau felügyelőnek a Rózsaszín párduc filmsorozat főszereplőjéről.

A 2015-ös, első találkozás óta kevesebb, mint tízszer találkoztak vele a Lady Elliot-sziget környékén. Kristian Laine búvárfotós ezért joggal gondolt először arra, hogy talán a kamerája lencséje játszik vele. Később azonban kiderült, hogy tényleg a rája volt rózsaszínű.

A búvárfotóst egy olyan, 3,3 méteres hímmel hozta össze a sors, amely az egyetlen ismert rózsaszínű ördögrája a világon. Laine hét másik hím rája társaságában örökítette meg a különös színű állatot, amelyek épp egy nőstényért versengtek. Az Instagramon posztolt fotói azóta bejárták a világot.

A rózsaszín ördögráját az ausztrál rájakutató program, a Project Manta szakemberei évek óta tanulmányozzák. A kutatóknak azonban csak a közelmúltban sikerült igazolniuk, hogy az állat színe valódi.

Arra gyanakodtunk, hogy egy bőrfertőzés vagy esetleg az étrendje miatt lett rózsaszín, ám egy ügyesen szerzett bőrminta segítségével ezeket kizárhatjuk– magyarázta Asia Haines, a projekt kutatója a National Geographic-nak. – Jelenleg úgy gondoljuk, hogy a rózsaszín bőr egy genetikai mutáció eredménye, aminek az oka a színpigmentek, azaz a melaninok termelésében keresendő.

Ezt erősítette meg Solomon David, a lousianai Nicholls State Egyetem vízi ökológusa is, aki szerint a különleges színárnyalatnak köze lehet az eritrizmushoz, tehát a vörös szín túltengéséhez. Ennek a genetikai mutációnak a hatására egyes állatok külseje vöröses vagy rózsaszínes lehet.

[ Origo ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tobia Kebir

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés