»» ««

Merülések Mexikóban: A Karib-tenger

Utazási élmények
3/3. oldal


Bikacápa
Playa del Carmen
, újabb 30 km-rel délebbre a következő megálló. Hangulatos üdülőváros- borzalmas, újonnan épített lakónegyedekkel. Több tucatnyi búvárbázis kínál jobbnál jobb merüléseket jobbnál jobb áron. Ezzel vigyázzatok. Az olcsóknál gyakran nincs benne az árban a felszerelés, vagy a nemtommilyen helyi adó, vagy a csónak elsüllyed mielőtt a merülőhelyre ér. (Volt már ilyen...)
A sok csinos kis korall szirt közül kiemelkedő a Tortuga reef (Teknős zátony) ami mint korallszirt fabatkát nem ér, de garantáltan láthatsz minden merülésen sok teknőst, és az új kompkikötővel szemben levő névtelen homokos-fenekes terület, ahol január-február környékén bikacápákkal találkozhatsz. A gyakran 3 méternél is hosszabb szörnyek valójában ártalmatlanok a búvárra, de zömök, izmos testük és morcos nézésük nem ezt sugallja. Több merülésvezető eteti őket, mások a szerencsére bízzák a találkozást, de a siker így is, úgy is majdnem biztos. Az elmúlt évek sok száz merülésén baleset nem történt.

Playaval szemben található Cozumel híres szigete. Sajnos a merülőhelyek inkább arról híresek, hogy milyenek voltak, nem arról, hogy milyenek most. Az ész nélküli halászat- annak ellenére, hogy természetvédelmi terület- és a napi 2000 merülés (2004-es adat!!!) nem tett jót az amúgy nagyon szép szirteknek.
Albumhoz klikk a képre.
Cozumel fő látványossága a fal, ami csak enyhe túlzással nevezhető falnak, mert dőlésszöge a legtöbb helyen 45 fok körüli, 10- 20 méteres mélységben kezdődik és az alja -állítólag- 300 mlter körül van. Cozumelen a látótávolság általában jobb mint bárhol máshol a mexikói Karib-tengerben, de a leírásokban szereplő cápák, ráják, nagy sügérek helyett inkább apróbb látnivalókat várjunk. A fal és a part közötti részen van jópár sekély merülőhely, ezeknek viszont a nagy részét a néhány évvel ezelőtti Vilma hurrikán homokkal betakargatta. Nem lebeszélni akarlak, nem rossz hely, csak nem az, ami sok könyvben, leírásban szerepel.

Majahual öt évvel ezelőtt csak egy néhány száz fős halászfalu volt, amíg meg nem épült a tengerjáró luxushajókat fogadó móló. Az infrastruktúra fejlődésével nyílt néhány -igen egyszerű- búvárbázis is, ami jelentősen megkönnyíti a vele szemben levő Chinchorro zátony megközelítését. A zátony a hódító spanyolok kora óta szedi áldozatait és találunk itt mindenféle, -fajta és -korú hajóroncsot. Jó részük a kis vízmélység miatt szabadtüdővel is merülhető. Ha a területet alaposabban fel akarod fedezni, előzőleg beszerzett engedéllyel lehetőség van a zátonycsoport egy kis szigetén kempingezni a helyi halászokkal (és a sok millió szúnyoggal).

Kamarás Norbert
www.divemexico.eu
Kép: Kamarás Norbert, Rogelio Mier
A cikk képei fotóalbumként.
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Mexikó-ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 4. aron5 2009 okt 14. 07:29  
"egyet láttam, az se az volt" :)
 3. pygmy 2009 okt 14. 07:26  
amikor az a sok cet van, nincs arrafele rossz idő, hurrikán?
 2. Bunny 2009 okt 13. 21:41  
Nem értem mi az oka, az teljesen normális, hogy 5 cetcápa van a képen, én meg eddig egyet láttam talán, azt is felülről :)
 1. aron5 2009 okt 13. 21:27  
az irigységtől (a videók láttán) azt se tudom hányszor írjam le az elismerő "gebedj meg" szólásunkat... hihetetlen felvételek!!! :)

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Dunraven Wreck

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 29m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés