»» ««

Házak tengeri lakóknak

Külföld

A mexikói víz alatti szoborparkot különleges alkotásokkal bővítette a művész.

(C) Jason DeCaires TaylorTöbb alkalommal hírt adtunk már arról, milyen különleges projektet valósít meg Jason DeCaires Taylor a mexikói vizekben Cancun közelében. Éveken át tart a munka, hiszen olyan sok szobrot helyeznek el a víz alatt.

A Museo Subacuatico de Arte megálmodója nem fél mindenféle különleges témát felhasználni. Persze először az örök mozdulatlanságra kárhoztatott, embereket formáló szobrokról jelentek meg képek, az első darabokat azóta már egyre inkább meghódítja a tenger, felületütek élőlények lepik be. A folytatásban olyan, jól ismert tárgyak kerültek a tengerfenéken, búvárfelszereléssel felkereshető szoborparkba, mint egy hangversenyzongora vagy egy Volkswagen Bogár.

Ezeknél a tárgyaknál nem csak az volt a cél, hogy látványosak legyenek. Különféle nyílásokat, üregeket, lyukakat alakítottak ki rajtuk, amikben rákok telepedhetnek meg vagy kisebb halak rejtőzhetnek el. A közelmúltban pedig a szó szoros értelemében vett "házak" kerültek a víz alá: a művész tipikus kertvárosi otthonokat mintázott meg, de ezekre is bőven kerültek lyukak az élőlények kedvéért. Nem ötletszerűen alakítják ki ezeket a tárgyakat, tengerbiológusok segédkeznek a szobrásznak azért, hogy minél inkább megfeleljenek a célnak az alkotások. A "szobákban" rákok lelhetnek kényelmes otthonra, a "tetőcserepeken" könnyebben telepednek meg a korallok, és még a "kémények" is gazdára találhatnak az angolnák révén. Az ablakokon ki- és beúszni képes kicsi halak pedig védelmet találhatnak a ragadozók elől.
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Aruk Giftun

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 11m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés