»» ««

Gigantikus szoborpark

Külföld

Mexikóban különleges víz alatti látványossággal akarják a természetes élőhelyek terhelését csökkenteni.

by dMap Travel GuideNovemberben Mexikó délkeleti részén, Quintana Roo államban a Yucatan-félszigeten fognak négy, embert formázó betonszobrot a víz alá süllyeszteni- ezek lesznek az első darabjai a 400(!) alkotásból álló tárlatnak. A West Coast National Park ad majd helyet a kiállításnak, ami egyébként is 300,000 turistát vonz minden évben, ám mostantól talán egy részük nem a természetes élőhelyeket keresi majd fel. A múzeum igazán akkor lesz majd vonzó, amikor a halak és egyéb élőlények is benépesítik majd.

A korallzátonyok megóvásának következménye lehet az is, hogy az egészségesebb korallok jobban ellenállnak majd a hurrikánok rombolásának. A klímaváltozással foglalkozó szakemberek szerint egyre erősebb hurrikánokra lehet majd számítani a jövőben a globális felmelegedés miatt, és véleményük szerint a korallfehéredés is mind több kárt okoz majd. Ez a jelenség egyébként nem csak a mexikói korallzátonyokat fenyegeti, hanem az egész világon előfordul. Egy júliusi találkozón, ahol erről értekeztek, arra a következtetésre jutottak, hogy ha nem csökken jelentősen a károsanyag-kibocsátás, akár egy évszázad alatt eltűnhetnek ezek az élőhelyek. A korallzátonyok pedig nagyon sok, nagyjából 200 millió embert tartanak el, és azoknak a száma még valamivel több is, akiknek az otthonát a hurrikánok pusztításától többek között a korallzátonyok kímélik meg a hullámzás erejének lecsökkentésével.

Egy szó mint száz, sürgetőnek látszik a cselekvés a korallzátonyok érdekében. Ennek egyik lehetséges útja pedig az, hogy mesterséges zátonyokkal mentesítsék a turistaáradattól a régi zátonyokat. 2005-ben már létrehoztak Mexikóban egy 110 alakzatból álló zátonyt, amiről sokan azt gondolták, úgysem fog érdekelni egy turistát sem- ma ehhez képest nagyon sokakat vonz. Annak idején, amikor nem védték a korallzátonyokat, a rengeteg nézelődő között sok olyan tapasztalatlan búvár is volt, akik óvatlanul okoztak károkat egy-egy rossz mozdulattal, néhány sznorkelező még a zátony tetejére is kimászott. Ám manapság már van olyan védett hely, ahol szigorú szabályokat vezettek be, és ezek gyorsan regenerálódtak. A nemzeti parkok igazgatósága is a mesterséges zátony ügye mellé állt, és támogatja a víz alatti szoborpark tervét.

2010 áprilisára már 250 szobor lesz az elképzelések szerint a víz alatt, természetesen gondosan rögzítve. A projekt művészeti vezetője a víz alatti szobrászat meghatározó alakja, Jason de Caires Taylor, de más alkotókat is bevonnak a tervbe. Az emberalakokból álló múzeumnak több tematikus része is lesz, ahol a figurák különböző történéseket jelenítenek meg.

[ UnderwaterTimes ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Mexikó-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. pygmy 2009 okt 15. 08:54  
hmm, ha jól emlékszem Balin is van valami hasonló...
remélem, a múzeumok éjszakáján a BKV valamelyik járat arra kanyarodik:)

Merülőhelyek

Shark Point

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa csikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés