»» ««

Metán alapú ökoszisztéma

Tudomány

A Yucatan-félszigeten a tudósok metán alapú ökoszisztémát tanulmányoznak.

Egy rejtélyes, víz alatti világ található a mexikói Yucatan- félsziget belsejében. A furcsa, túlvilági elárasztott barlangok és föld alatti folyók látszólag ugyanúgy működnek, mint a mély óceánok és tavak. Az amerikai, mexikói és európai kutatókból álló csportort a félsziget észak-keleti részén található Ox Bel Ha barlanghálózatot tanulmányozza, ahován egy hatalmas víznyelő vezet. Az esőből édesvíz az óceánokból pedig sósvíz táplálja a barlangrendszert, amelyek különálló vízréteget képeznek.

A Nature Communications-ban megjelent tanulmány azt mutatja, hogy a föld alatt komplett ökoszisztéma alakult ki, amely alapjául a metánt fogyasztó baktériumok állnak. A metán a dzsungel talajából képződik, ahonnan lekerül a barlang rendszerbe. Itt a mikróbák azt elfogyasztják azt az édes víz által hozott egyéb oldott ásványi anyagokkal együtt, a mikróbákra pedig olyan komplett élővilág épül, mint pl. azok a garnélák, amelyek táplálékául akár 21% metán is szolgál.

Brankovits Dávid, a Texas A&M Egyetem kutatója szerint a metán és egyéb szerves anyagokra alapuló élelemlác kutatása magyarázatot adhat arra, hogyan képesek ilyen komplex állatok is megélni olyan helyen, ahol semmi látható élelemforrás nem található. A kutatások segíthetnek megérteni, hogyan működnek az ilyen föld alatt ökoszisztémák, vagy épp az óceánok azon részei, ahol jelentős oxigénhiányos környezet található.

A tengerekben, óceánokban kialakuló oxigénhiányos környezet terjeszkedése a megnövekedett széndioxid kibocsátásra vezethető vissza, és a vizek egyre nagyobb területét súlytja.

[ newsweek.com ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

John Gilmor wreck

Croatia (Hrvatska)

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 4-10m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajokcápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés