»» ««

Túlélheti a Nagy Korallzátony a felmelegedést

Környezetvédelem

Egy ausztrál kutatás szerint van rá esély, hogy a Nagy Korallzátony túlélje a globális felmelegedést.

Egyes algák jobban képesek alkalmazkodni a meleghez, mint azt korábban hitték, a korallok pedig képesek ösztönözni a melegtűrő algákat a tápláléktermelésre.

A legtöbb korall testében különböző algafajokat tart, melyek fotoszintézisük során felhasználják az állat által termelt hulladékokat, cserébe oxigént és tápanyagokat termelnek a korall számára és képesek megkötni neki a vízben oldott kálciumot.

A korallok genetikájával foglalkozó tudósok felfedezték, hogy sok korall halmoz fel olyan algákat, melyek a melegedő vízhőmérséklethez is képesek alkalmazkodni. Az 1980-as évek óta a korallzátonyok pusztulásnak indultak és az 1 Celsius fokos vízhőmérséklet-emelkedés miatt kivetettékj magukból azokat a fotoszintetizáló algákat, melyek tápanyaggal látták el őket; egyes elméletek szerint ez okozta a zátonyok kifehéredését.

A mostani kutatás azonban azt mutatja, hogy a korallok a vízhőmérséklettől függően képesek úgy manipulálni egyes bennük élő algafajokat, hogy azok a lehető legtöbb hasznos tápanyagot termeljék a korallok számára. A korallok DNS-vizsgálatakor kifejezetten melegtűrő algákat fedeztek fel.

Sajnos a melegtűrő algák csak kevés helyen fordulnak elő, az azonban mégis reményt adhat a korallzátonyok számára, hogy egyes helyeken a hőmérsékleti stresszhatásnak kitéve a korallok képesek mozgósítani az algákat és táplálékot szerezni rajtuk keresztül. Az ausztrál tudósok úgy vélik: az algák magyarázatot adhatnak arra, hogy hogyan élhették túl a korallok több ezer éven keresztül a hőmérsékleti ingadozásokat.

[ Zöld magazin ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tobia Island (Sandy Island)

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilág tengeri füves élőhelynagy rája teknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés