»» ««

Korallrombolás Sipadanon

Környezetvédelem

A legendás malajziai sziget körüli híres merülőhelyek egyikén okozott kárt az, hogy egy építőipari vállalat hajójáról acélrudak és csövek zuhantak a tengerbe.

Sipadan körzetét igen komolyan védik a hatóságok, többek között ezért számolták fel a szigeten működő búvárbázisokat és szálláshelyeket 2004 végén. Azóta már csak másik szigetről, napi kihajózással közelíthetik meg a búvárok a népszerű merülőhelyeket. Ezt a lépést azzal indokolták, hogy a búvárok nagy száma felelős a korallok károsodásáért.

Ám úgy látszik, mégsem tökéletes a védelem. Az egyik legnépszerűbb merülőhelynél horgonyzó nagy uszály ugyanis a korallmezőre sodródott, leestek róla az építőanyagok, komoly károkat okozva. Bár a helyi kormányzat állítja, százalékban nézve szinte elhanyagolható az érintett terület nagysága, azért a közel négyszáz négyzetméter nem olyan kevés. Ráadásul, mint kiderült, az építőanyagokat a szigetre szállították, és felvetődött a kérdés, mihez kellettek, ha a búvárbázisokat és a szállodákat éppen azért számolták fel, hogy óvják Sipadant.

Természetesen a maláj hatóságok visszautasították, hogy bárki beleszóljon az ország belügyeibe, és a külföldi sajtót hibáztatták a károk eltúlozásáért. Az építőipari vállalkozás szánja bűnét, és a károk megtérítését ígéri. Erre minden okuk meg is van, ugyanis a szerződés szerint ilyen nagy szállító hajókat nem is használhattak volna, hanem csak sokkal kisebbeket. A kormányzat pedig azt is elárulta, hogy illemhelyeket illetve más egyéb, a búvárokat kiszolgáló létesítményeket szerettek volna építeni, amiknek köszönhetően a szennyvíz nem kerülne közvetlenül a tengerbe.

[ UnderwaterTimes ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Poseidonia (Al Kahfain) Wreck

Egypt, Red Sea

5/5 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilágdelfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés