»» ««

Karib-tengeri korallfehéredés

Környezetvédelem

A múlt hónapban váratlanul súlyos kifehéredést észleltek a Karib-térségben, ami a tenger hőmérsékletemelkedésével van összefüggésben. Ezt a magasabb hőmérsékletet okolják a rekordszámú pusztító hurrikán miatt is.

Ám a fehéredés minden viharnál pusztítóbb lehet a korallok számára. Tobago égszínkék tengerének mélyén végveszélybe kerültek a mindenki lenyűgöző korallzátonyok. Dr. Owen Day a Buccoo Reef Trust részéről elmondta, hogy a tobagói korallzátonyok az utóbbi évek messze legsúlyosabb fehéredését szenvedték el. Felhívásban fordultak a környezetvédelmi szervezetekhez és minden segítő szándékú magánszemélyhez, hogy vegyenek részt az állapotfelmérésben a partok mentén.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy az egész Karib-térségben hasonló jelenségeket figyeltek meg. Panama, Kuba, Puerto Rico, Florida és Barbados térségéből érkeztek rossz hírek. Dr. Hazel Oxenford a barbadosi helyzetről elmondta, hogy gyakorlatilag minden korallfajnál megfigyelték a kifehéredést, az érintett területek aránya nagyjából 65-70 százalék a mélyebben levő zátonyoknál és 86 százalék a sekélyeknél. A vízhőmérséklet kiugróan magas, még 22 méteren is 30 fok.

Dr. Owen Day is elmondta, hogy a vízhőmérséklet 2 fokkal magasabb ebben az évben a korábban mérteknél, és véleménye szerint különös, hogy a nemzetközi sajtó miért nem szentel teret annak, hogy az utóbbi húsz évben drámaian megnőtt a kifehéredett korallok aránya.

Tobagóban először a tűzkorallok fakultak ki szeptember elején. Néhány hét múlva az agykorallok is fehéredni kezdtek, majd továbbterjedt a kór. A szakemberek szerint valamilyen komoly környezeti változás eredménye a fehéredés, okozhatja a nagy hőmérsékletváltozás, a szennyezés vagy a túl sok napfény is. A fehéredés olyasmi, mint a HIV vírus: a korallok legyengülnek, és védtelenné válnak. Viszont erre még nincs olyan gyógyszer, ami meghosszabbítani a korallok életét, a haldoklás nagyjából 8-10 hétig tarthat. Természetesen az utóbbi idők viharai által felkavart tengervízből is több üledék rakódik le a korallokra. Természetesen a pusztulás hatással van az egész korallzátony élővilágára, és azon keresztül a Karib-térség egész gazdaságára is.

[ Trinidad Express ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Umbria Wreck

Sudan

6/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítésroncs merülésmesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés