»» ««

Szuperzátonyok a tengerekben?

Tudomány

Független kutatások különösen sikeresen regenerálódó korallzátonyokra bukkantak.

Talán ismét rá kell jönnünk, hogy a természet regenerálódó-képessége jobb, mint ahogy azt előzetesen képzeltük. A korallfehéredés utáni időszak eredményeit összegezték kutatók, az egyik csoport Kelet-Afrika partjainál dolgozott, míg egy másik Ausztráliában.

A Wildflife Conservation Society bangkoki összejövetelén tette közzé egy közös kutatás megállapításait. Az ún. "szuperzátonyokat" az Észak-Madagaszkár, Észak-Mozambik és Dél-Kenya közötti háromszögben fedezték fel. Noha Tanzániában a korallok 45 százaléka elpusztult 1998-ban a korallfehéredés következményeként, mégis egészen gyorsan újjáéledtek a zátonyok. Ez két tényezőnek köszönhető: az egyik az eredményes menedzselés a nemzeti parkok területén, mert azokon a helyeken, ahol a halászatot tiltani kezdték, az algákat evő halaknak köszönhetően a korallok gyorsabban növekedésnek indultak. Ahol nem lépett életbe tiltás, nem volt megfigyelhető hasonló gyors regeneráció. A másik fontos tényező maguknak a korallzátonyoknak a struktúrája, ökoszisztémája volt, mivel többféle faj van a változatos élőhelyeken jelen, köztük olyanok is, amelyek gyorsabb növekedésre képesek. Úgy fest tehát, hogy még a fejlődő országokban is van remény a korallos élőhelyek védelmére, ha megfelelő módon menedzselik a nemzeti parkokat.

Ausztráliában 2006-ban zajlott le hasonlóan nagy károkat okozó fehéredés. A Nagy Korallzátony déli részén levő Keppel-szigetek körzetében nagy károsodást figyeltek meg, ám a korallok látványos gyorsasággal éledtek újjá. Itt három fontos tényezőt emeltek ki a kutatók: egyrészt a megmaradt koralltöredékek gyorsan újra növekedni kezdtek, másrészt a problémát okozó és elszaporodó tengeri fű mennyisége bizonyos évszakban nagyon lecsökkent, harmadrészt pedig jelen voltak roppant gyorsasággal terjeszkedő korallfajok. Ám az eredményekhez itt is szükséges volt a zátonyok védelmére. Összességében más, fehéredés által tönkretett élőhelyekhez képest sokkal gyorsabban regenerálódtak az itt megfigyelt korallzátonyok. A regenerálódás mechnizmusainak megismerése fontos lehet, ha a világ más részein érintett korallzátonyoknál is gyorsítani szeretnék a gyógyulást. De a természet csak akkor tud "hatékonyan dolgozni", ha az érintett országok szervei az élőhelyeket védő szabályozást léptetnek életbe.

[ UnderwaterTimes , Divenews ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Zenobia wreck

Cyprus

7/7 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 41m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben földközi tengeri muréna legalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés