»» ««

Város épülhet tengervízből

Tudomány

Wolf Hilbertz, német építész alternatív építőanyagok után kutatva bukkant rá az ásványtermesztés metódusára, és elhatározta, várost is épít ebből az anyagból, mégpedig ott, ahol terem: a tengerben.

Wolf Hilbertz úttörő módszerével már most is számos mesterséges zátonyt épít világszerte, de az igazi nagy projektjét, a tengeri város építését még nem kezdte meg; a terv, a metódus azonban már készen áll. Az ő receptjével és egy kis pénz segítségével aztán már bárki tud új szigetet teremteni a tengeren.

Először is végy egy jó sekély tengerszakaszt, ami azonban elég messze van a parttól ahhoz, hogy egy parti országhoz se tartozzon. Teherhajón szállíts a helyszínre hatalmas bedrótozott vasvázakat, azokat süllyeszd le a habokba, állíts össze egy kisebbfajta naperőművet, hogy a bedrótozott vasvázakat folyamatos alacsony feszültség alatt tarthasd, majd dőlj hátra és várj. Míg te a teherhajón várakozol, különböző biokémiai folyamatoknak köszönhetően az áram alatt álló vasvázhoz vonzódnak a tengervízben rejtett ásványi anyagok, és egy idő után szilárd vázzá növik ki magukat a víz alatt. Aztán némelyik meszesedett vázat kiemeljük és a megszilárdult alapra helyezzük egy előre elkészített építészeti terv alapján.

Az így kialakult városok energiaszükségletét a nap, a szél és a víz energiája fedezné, élelmiszerellátásuk is önálló volna (halalapú), de termelhetnének további termesztett mészkőt, amit akár a szárazföldre is exportálhatnak építőanyagként. És egyelőre úgy tűnik, hogy e városok megelőlegzett önállósága egyelőre megvalósulásuk legnagyobb akadálya is, hiszen új sziget születésére nincsen nemzetközi tengeri jogi precedens, azt több ország is magának követelhetné, aminek csúnya vége lehet. Hilberitz már rengeteg jogi szakvéleményt látott, de mivel a jogászok nem tudnak dűlőre jutni az ügyben, úgy döntött, belevág, lesz, ami lesz, és kiválasztott egy sekély padlatot - a Skerki Padlatot - a Földközi Tengeren félúton Szicília és Tunisz közt.

[ hg.hu ]

Kapcsolódó link: Wolf Hilbertz honlapja
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Hin Muang

Thailand

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés fal merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokmantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés