»» ««

Veszélyben a madagaszkári korallzátony

Környezetvédelem

A WWF megbízásából készült tanulmány bemutatja, hogy milyen hatással van a klímaváltozás Tuléarra, a világ harmadik legnagyobb korallmezejére.

A Tuléarra korallzátony a világ öt folytonos korallmezejének egyike, számtalan különleges tengeri fajnak ad otthont, többek közt legalább 400 halfajnak és 300 korallfajnak az élőhelye. Bálnák és delfinek siklanak a korallok között, tengeri teknősök legelnek a korallokon és raknak tojásfészket a környező partokon. A kizárólag Madagaszkáron élő kékpettyes bambuszcápa is ebben a korallmezőben található meg.

A tanulmány szerint a Tuléar zátony egyike a világ legsebezhetőbb ökoszisztémáinak az Indiai-óceánban. Míg a korallok egy része a környező szigetek mentén jó állapotban van, a folyótorkolatokhoz közel elhelyezkedők az erdőirtások következtében felhalmozódó üledék miatt folyamatosan pusztulnak. Az emberi befolyás a korallokat méginkább sebezhetővé teszi a klímaváltozás fenyegetéseivel szemben.

"Az átlaghőmérséklet növekedésével a Tuléar zátony koralljai kifehéredhetnek, és zöld algák lephetik el őket. Ez utóbbi megfojtja a korallt. Így csökken a halak számára elérhető táplálék mennyisége." - mondja Gaätan Tovondrainy, a WWF Tuléar tengeri projektjének vezetője. - "A korall pusztulása emberek tízezreit veszélyeztetné, súlyos hatással lenne a legfőbb bevételi forrásukra, illetve az élelmiszer-utánpótlásukra."

A korall kifehéredése globális jelenségként 1998-ban még csupán az északi területeket érintette, például a Seychelle-szigeteket és Comorót. Ám mostanra a többi korallzátonyt is elérte ez a jelenség.

"A fokozódó kifehéredés és a zöldalga inváziója ezeken a területeken az ökoszisztémára nézve a klímaváltozás közvetlen hatásának tekinthető, és ez Tuléar környékén egyértelműen látszik." - álltja Tovondrainy.

A korallzátonyok életbevágóan fontosak a közösségek túlélése szempontjából. Ez a terület olyan embereknek ad otthont, akik a part mentén fel-alá vándorolnak a szezonális változásokkal párhuzamosan. Közel 20.000 halász és 15.000 kenu mozog a Tuléar korallzátony környékén.

A természeti erőforrásoknak ez a hagyományos felhasználási módja veszélybe került, a belső területekről az aszály hatására ideérkező telepesek és az erdőirtások fokozzák a természeti erőforrások iránti versenyt.

"Az olyan szegény országok, mint Madagaszkár, járulnak legkevésbé hozzá e probléma kialakulásához, mégis ők a legnagyobb elszenvedői a következményeknek. Ha nem fékezzük meg a klímaváltozást, a Tuléar korallzátony ökoszisztémájának összeomlása csak egyike lesz a helyi közösségeket érintő súlyos hatásoknak".

[ WWF ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Erg Abu Hashish

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágnagy rája legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés