»» ««

A naptej árt a koralloknak

Környezetvédelem

Egy új tanulmány szerint a búvárok testéről vízbe kerülő vegyi anyagoknak szerepe van a fehéredésben.

Elsősorban az UV-fényt kiszűrő anyagokról van szó, amelyeknek köszönhetően aktiválódnak a korallokat pusztító vírusok. Korábban pusztán azzal indokolták azt, hogy ne használjanak ilyen szereket a vízben úszó vagy búvárkodó turisták, mert az idegen vegyi anyagok jelenlétét károsnak gondolták. Most már sokkal kézzelfoghatóbb ismeretekkel rendelkezünk arról, mi is történik a korallokkal.

Először Mexikóban figyeltek fel az összefüggésre, amikor a nyaralók körében népszerűvé vált cenotékat természetes úszómedenceként használták a turisták. Az élőlények pusztulása miatt felelőssé tett napvédők használatát be is tiltották, de tudósok is vizsgálni kezdték a jelenséget. Több helyről begyűjtöttek korallmintákat, az egyik felét olyan tartályba tették, amiben kis koncentrációban jelen volt a vegyi anyag, a másik felét pedig sima tengervízbe. A naptejes vízben négy napon belül elkezdődött a fehéredés, míg a kontrollcsoportban egészségesek maradtak a korallok.

A fertőzést okozó vírusokat valami a napvédő összetevői közül aktiválta, de az is különössé tette a jelenséget, hogy a világ számos pontjáról származó minták mind ugyanúgy reagáltak rá. További vizsgálatok után, amikor az egyes összetevőkkel kísérleteztek, arra jutottak, hogy az UV-szűrő anyagok egy része a felelős.

Persze vannak, akik vitatják az eredményeket, hiszen a búvárok csak a korallzátonyok 10 százalékát keresik fel, miközben a melegedő és savasodó óceánok mindet veszélyeztetik. Mindenesetre a napvédő anyagok használatát elég jól lehet kontrollálni, és vannak olyanok, amelyekben nincs benne a káros összetevő, ám az átlagvásárló aligha igazodik el a flakonokra írt összetevők közt. (A fizikai jellegű védelmet biztosító, titánium-dioxid alapú krémek lennének a jók, ha nincs bennük a kémiai védelmet jelentő összetevő.) A kutatás eredményeit közzétevő tudós, R. Danovaro azt mondja, senkitől sem várja, hogy hagyja magát megégni, de más módon is lehet védekezni- akár egy egyszerű pólóval.

(A szerk. megjegyzése: korábban megjelent egy írás a nem megfelelően kitisztított ruhák okozta fertőzésekről, és azt is tudjuk, hogy mennyi korall esik áldozatul óvatlan és/vagy képzetlen búvároknak. Lehet, hogy apróságnak tűnik, hogy odafigyeljünk ezekre a dolgokra, de talán hosszú távon mégis érezhető lenne az eredménye.)

[ CDNN ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 31. vizidino 2008 feb 07. 13:52  
elvileg kb. '87 óta (legalábbis a montreali egyezményt aláíró országokban) nem használnak CFC -ket aeroszolokhoz (hűtési il. tűzoltási célokra voltak kivételek ill. átmeneti szabályok, de amennyire tudom már a CFC -ket először kiváltó HCFC -ket is nagyrészt betiltották)
 30. vizidino 2008 feb 07. 13:48  
talán egy indokkal magyarázható a búvárok ezirányú csesztetése: mi szelektíven pont a legszebb/legérdekesebb helyekre hordjuk a szennyezést, nem úgy mint a mezei strandolók
 29. DUPLA 2008 feb 07. 09:47  
Na, na! Az köztudott, hogy a nyúl a legsokoldalúbb állat, mivel nem csak hogy repülni tud, de még egy sast is cipel a hátán!
 28. azarabdémon 2008 feb 07. 09:33  
Köszönöm az esszét, professzor úr. Éreztem, hogy valami gond lenne a szudáni utam körül: elővettem volna a naptejet, és keresztben lettem volna lenyelve és cápáknak odahajintva. No, ezért nem megyek - nem merek. ui. Pedig ahogy a nóta is monnya: "Inkább lennék sasmadár, mint nyúúúúúúl"
 27. Luciferin 2008 feb 07. 08:32  
Istenem micsoda nő! Értem kiált. És már nem elöszőr :))).
Okoskodás: a naptej árt a koralloknak, meg minden másnak is. Eleve az, hogy olajos. Kb. húsz- huszonöt éve írtak már erről a magyar tenger kapcsán (bár ott nem korallal), szóval ez azért annyira nem új (csak nem akartam eddíg lelombozni a DC szerkesztőit).
Egy tesztelő medencébe beleraknak állatot és valami kemikáliát csoda ha nem mutatnak ki valami káros hatást. Ennek egyik extrém példája, hogy a tehéntejről is kimutatták már, hogy rákkeltő.
A most a naptejekben dícsért titán-dioxidért sem tenném tűzbe a kezem.
Valaki itt megemlített egy nagyon fontos tényezőt a mértéket. Nem mindegy, hogy egy testfelületről lemosódott olaj mennyiség mekkora ártalmat okoz és egy tanker balesetből adódó. Itt a környezetvédelemnek van egy érdekes kettőssége. Nyilvánvaló, hogy a "pógárnak" nem mondhatja azt, hogy szemetelj a strandon nyugodtan mert 2 km-rrel arréb egy miliós város szemétlerakója van és te úgysem árthatsz amellett túl sokat. Inkább nevelési céllal meghirdet szemétszedési akciókat például búvároknak. Közben meg azt reméli, hogy aki személyszerint nem szemetel az igyekszik a cégénél is érvényesíteni ezeket az elveket. De hát tudjuk, hogy sokszor nem.
A szelektív hulladékgyüjtés is ilyen. Ha sikerül rászoktatni az embereket (köztük a konténereket kezelőket is) akkor nagyon okos dolog. Csomó megtakarítást el lehet vele érni, csak persze technológiai fegyelem is kell hozzá.
A mai világban sokszor egyszerűbb, célszerűbb "ökölszabályokat" hozni mint hosszan magyarázkodni. Aki meg megszokta, hogy kérdezzen azt idegesíti a "csak" válasz.
A további 26 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Yongala Wreck

Australia

3/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelynagy rája teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben mantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés