»» ««

Helyszínelés a víz alatt

Külföld

A népszerű sorozat, a CSI rajongói búvárként kóstolhatnak bele a tetthelyek vizsgálatába.

A Kajmán-szigeteken életre hívott program nem olyan bűncselekmények helyszínének alapos dokumentálását célozza, ahol ember vált áldozattá, hanem a víz alatti élővilágot ért károkat méri fel. Az országban létezik egy program, a Dive with a Researcher (DWAR azaz Merülj egy kutatóval), és ennek egyik speciális tanfolyama lesz a különleges CSI-kurzus. A három napos program árában a szállástól az oktatásig minden benne van, a kurzust pedig Dr Hector Cruz-Lopez, a Palm Beach State Colleges kriminalisztikai intézetének szakembere vezeti.

Dr Cruz mesélt arról, miért is van szükség az ilyen képzésre: "A korallzátonyokat és egyéb tengeri élőhelyeket védő törvények és rendeletek betartatásához a károkozások dokumentálása és feltárása elengedhetetlen. A víz alatti helyszínelés eszközt ad ehhez, és a résztvevők úgy érezhetik magukat egy CSI-csapat tagjának, hogy nem kell nehézsúlyú bűnözőkkel és elborzasztó helyszínekkel találkozniuk." Tény, manapság a CSI rövidítés (ami a Crime Scene Investigation szavakból származik) jó hívószó, már az eredeti sorozatnak is van két testvérsorozata, és megnövekedett az érdeklődés a bűnügyi helyszínelők munkája iránt.

Persze a víz alatt más miatt kutakodnak, de a különféle játékoknál talán valóságosabb élményt is jelent egy kárt szenvedett helyszín felmérése. Az egész világot tekintve óriási mértékben pusztultak a korallzátonyok, a Karib-térségben is veszélyeztettnek számít a kétharmaduk. Sok ember még mindig nem tudja felmérni, mekkora károkat tudnak okozni a gondatlanságukkal vagy illegális cselekedeteikkel. A víz alatti helszínelés viszont segíthet megtalálni a bűnősöket. Megvannak erre a bevált eljárások és szabályok, amiket az ilyen kurzusokon igyekeznek bemutatni, a szisztematikus gyűjtött ismereteket pedig elemzik, hogy segítsék a nyomozást. Manapság már a világ egyre több részén dolgoznak így a víz alatti megóvásáért felelős természetvédelmi őrök, szakértők, tudósok. A tanfolyam meghirdetői minden olyan búvárt szeretettel látnak, akik nem csak részt szeretnének venni egy helyszín vizsgálatában, de kíváncsiak a begyűjtött adatokból levonható következtetésekre.

[ caymannetnews.com ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Kajmán-szigetek-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 43. elche 2010 már 11. 12:10  
Igazad van, ezért írtam, hogy számomra már az is öröm volt, hogy korábban hallott sztorikkal szemben nem a tengerbe került a szemét. Hogy aztán a későbbiekben mi lesz vele?...
 42. vizidino 2010 már 11. 12:05  
A jó tapasztalataid ellenére nehogy miattam gondolj rosszabbat a vörös menti állapotokról, én még nem láttam szafarihajót közelről, a rossz benyomásaimat Egyiptomról 4 éve szereztem egy napi kihajózással töltött hét során, azóta tőlem akár a szennyvízkezelés és a hulladékhasznosítás bajnokaivá is válhattak. Bár kisebb összegben azért mernék fogadni ellenük.
 41. elche 2010 már 11. 11:42  
Hát, miután valaki azt mondta, a szemetet a hajókról a hajnali órákban egyenesen a tengerbe szórják, én már akkor is nagyon örültem, amikor a túra végén a kikötőben láttam, ahogy a zsákokat kiviszik a partra és elviszik a szeméttelepre...
 40. Káplán 2010 már 11. 11:40  
Dehogyis. Ez nem egy ACI Marina. Családi ház fürdőszobájának használata pizért .:)
 39. vizidino 2010 már 11. 11:36  
az egyes kabinok kaszkád rendszerben egymás után kapcsolva? :)
A további 38 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

East Of Eden (island #7)

Thailand

1/2 db alapján:unalmas(átlag: 3) könnyű körülmények
max: 28m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés