»» ««

Rekordméretű makócápát fogtak

Külföld

Az első jelentések szerint kategóriájában világrekorder méretű makót fogtak a
Mexikói-öbölben.

A néhány centiméter híján négy méter hosszúságú röviduszonyú makót (Isurus oxyrinchus) a Sea Ya Later II. nevű horgászhajó személyzete fogta ki.
Lindsey Stanley kapitány tájékoztatása szerint a makó hossza 12 láb 6 inch, (3,87 méter), súlya pedig 1.063 font (478 kg) volt. Az eddig hitelesített legnagyobb fogás Ausztráliából volt ismert. Az 1995-ben Sydney közelében elejtett példány tömege elérte a 997 fontot, azaz mintegy 449 kilogrammot nyomott.

A röviduszonyú makót méltán hívják az óceánok gepárdjának. Egyes mérések szerint rövid távon akár a 90 km/h sebességet is elérheti, és ezzel a teljesítményével bizonyítottan a leggyorsabb cápafaj. A heringcápák családjába (Lamnidae) tartozó fajtársaihoz hasonlóan a makó is képes testhőmérsékletét tartósan magasabban tartani a környező víz hőmérsékleténél, egy sajátos, csak a heringcápa-félékre jellemző, a vért az izomzaton többször átáramoltató cirkulációs rendszernek köszönhetően. A makó közeli rokona, a nagy fehércápa (Carcharodon carcharias) mellett a másik olyan cápafaj, amely rendszeresen kiugrik a vízből. Amíg a nagy fehér csak zsákmányszerzés közben, sajátos vadászati módszerének köszönhetően vetődik időnként a felszín fölé, addig a makónál a kiugrás nincs összefüggésben a vadászattal.

A legvalószínűbb feltevés szerint, a testére tapadt élősködőktől szabadul meg ezzel a módszerrel. Képes akár hat méter magasra is kivetni magát a vízből. Mivel a horogra akadt példányok is többméteres ugrásokat produkálnak, a makó - sajnálatosan-, a sporthorgászok, és a "big game fishing-ek" egyik kedvenc zsákmánya. A nyílttengeri ipari halászat is évről-évre ritkítja e meleg tengerekben honos faj populációit.

Dr. Elter Tamás
PADI instructor, az American Elasmobranch Society tagja,
MARINE LIFE PADI 5 Star IDC Dive Centre, SHARK Project
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. jee_c 2007 máj 22. 11:21  
6 méter magasra! Azannya! :)

Merülőhelyek

Sha´ab Rumi, Cousteau Precontinent II.

Sudan

4/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítészátony merülés roncs merüléskorallos, trópusi élővilágcápa jelentős halraj nyílt vízben nagy rája legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

Ratio computers O2 analizátor

Ár: 49.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2022 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés