»» ««

Decemberi cápás hírek

Tudomány

Az év utolsó napján a szokásos érdekes hírösszeállítás legújabb információit adjuk közre.

Új szabályok védik a nagy fehércápákat a látogatóktól a Farallon-szigeteken

A NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) az Egyesült Államok Nemzeti Óceán és Légkör Hivatala új, szigorú szabályokat vezetett be a San Francisco-tól (U.S.A. Kalifornia) 40 kilométerre nyugatra fekvő Farallon-szigetek körüli vizeken folytatott ketreces nagy fehércápás merülések korlátozására. A terület, amely Gulf of the Farallones National Marine Sanctuary néven tengeri nemzeti park, korábban is természetvédelem alatt állt, az itt található jelentős kaliforniai medvefóka (Eumetopias jubatus) illetve északi elefánt-fóka (Mirounga angustirostris) populáció miatt. Kalifornia államban a szigetek partmenti vizeit felkereső nagy fehércápák (Carcharodon carcharias) is törvényi védelem alatt állnak.

A NOAA, mint a kormány egyik természetvédelmi hatósága, a szigetek területén tapasztalható, növekvő turista áradatnak kíván véget vetni, az állatok nyugalmának biztosítása céljából.
Szezonban, azaz szeptember és november között, 40-60 egyedből álló nagy fehércápa csoport tartózkodik ezen a viszonylag kis területen. Ezért a Fa- rallon-szigetek a ketreces nagy fehércápás merülések egyik legnépszerűbb célpontjának tekinthetőek, az Egyesült Államokban. A természetvédelmi előírások már korábban is tiltották a cápák etetéssel történő csalogatását. Emiatt, a szigetekre nagy fehércápás túrá- kat szervező operátorok műfóka vontatással csalogatták a nagy fehéreket, amit az eddigi szabályozás nem tiltott. Sőt, a leleményes túraszervezők disznóvér vízbe öntésével "segítettek rá" a nagy fehér cápák érdeklődésének felkeltésére., lévén, hogy ez utóbbi módszer a jogszabály szerint nem minősül etetésnek.

Az egyre intenzívebb turistaforgalom miatt a NOAA -a nagy fehércápák nyugalma érdekében-, minden eddigi csalogatási módszert betiltott. Maria Brown, a NOAA fő- intendánsa kijelentette, a szabályozással az a fő céljuk, hogy a Farallon elsősorban a tudományos kutatók terepe maradjon, és ne váljék cirkuszi attrakcióvá. A szakértő szerint az állandósult turista forgalom, a műfókára vadásztatás, és az állatok vízbe öntött vérrel történő stimulálása komoly stresszt okoz a nagy fehéreknek, és megváltoztatja a természetes viselkedésüket. Ezért meg kell óvni a szigetek ökológiai egyensúlyát, még a turizmus korlátozásának az árán is. A 2008. december 1-től hatályba léptetett új szabályok nagy felháborodást okoztak a Farallon-ra túrákat szervező búvárvállalkozások tulajdonosai között. (Jó okuk is van erre, hiszen egy egész napos túra fejenkénti ára 875 US dollár!) Arra hivatkoznak, hogy a szigetek vizei adta rendkívüli táplálékbőség miatt a túrák semmilyen hatással sincsenek a nagy fehércápák viselkedésére. A NOAA a tiltakozások ellenére is hajthatatlan, és nem kívánja a rendelkezéseit enyhíteni.

Illegális cápavadászokat füleltek le Ausztráliában

Az észak-ausztráliai Torres-szorosban az ausztrál parti őrség járőrhajója feltartóztatta a pápua új-guineai bejegyzésű, de ténylegesen tajvaniak által üzemeltetett Wan Feng nevű halászhajót. A hajó raktereinek átvizsgálása során 4 tonna cápauszonyra, illetve tetemre, és több száz (szintén illegálisan kifogott) tonhalra bukkantak a vámhatóság munkatársai. A hajó az ausztrál felségvizekhez tartozó Ashmore Reefnél halászott. A korallzátony és környéke természetvédelem alatt áll, ahol mindenfajta halászati tevékenység szigorúan tilos. Az Ausztrál Tengervédelmi Szövetség igazgatója, Craig Bohn újságíróknak elmondta, hogy a Torres-szorosban a 2008-as évben a Wan Feng már a negyedik, tetten ért illegális halászhajó volt. Queensland tartomány vizein komoly problémát jelent a törvénytelen cápavadászat, mivel az itt élő cápapopulációk közül néhány szinte már a kihalás szélére sodródott.

A cápákat elsősorban az uszonyaik miatt pusztítják a távol-keletről érkező orvhalászok. Az illegális fogás -ha csak a bűnözők, mint a jelen esetben, rajta nem vesztenek- Indonéziában, Tajvanon és Hong-Kongban landol, ahol 100-200 dollárt is fizetnek a halpiacokon a cápauszony kilogrammjáért. A lefülelt orvhalászokra börtönbüntetés vár, lefoglalt hajójukat az ausztrál hatóságok pedig elkobozták.

Dr. Elter Tamás
PADI instructor, az American Elasmobranch Society tagja,
MARINE LIFE PADI 5 Star IDC Dive Centre, SHARK Project
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 15. Garfield33 2009 jan 04. 15:48  
Javítok: 10-én lesz a Duna TV-, 16.50-kor.
 14. Garfield33 2009 jan 03. 19:02  
Duna TV, minnyá megnézem, mikor lesz az utazós magazin (Equator)
Tegnap mondta Buddha (az alkotó), csak nem kérdeztem, hánykor.


 13. csergezerge 2009 jan 03. 18:19  
Melyik adón, és hány órakor?
 12. Garfield33 2009 jan 03. 14:55  
Ha jól tudom, 5-én lesz a tévében az Equator című műsorban egy rövidített verziója.
 11. grrrob 2009 jan 03. 13:00  
Köszi!
A további 10 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Koh Bida Nok

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merülésnyílt vízi fajokcápa csikóhal teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés