»» ««

Szemtől szemben a nagy fehérrel

Tudomány

Új év, új cápás hírek a Shark Projekt hírleveléből.

Aki a nagy fehérrel úszkál

Búvár és nagy fehér cápa (C) Ralf Kiefner 2008 őszén tervezi levetíteni a BBC közel egy órásra tervezett dokumentumfilmjét, a dél-afrikai Michael Rutzen-ről. A "Feeding the Giants" című film végigkíséri Rutzen rendszeres találkáit az óceán rettegett ragadozójával, a nagy fehércápával. Michael Rutzen eddig több mint száz alkalommal merészkedett a nagy fehércápák közé, védőketrec nélkül.

Rutzen úgy véli, hogy hosszú évek megfigyelési tapasztalata után képes a cápáktól eltanult testbeszéd jelekkel kommunikálni. A médiában csak "Sharkman"-ként ismert cápakutató a szintén világhírű Andre Hartmann mellett kezdett el fehércápákkal foglalkozni. Rengeteg, ketrecből végrehajtott megfigyelés után érezte magát elég felkészültnek ahhoz, hogy cápaketrec nélkül is lemerüljön közéjük. Rutzen szerint a nagy fehérrel történő szabadúszás csak különleges feltételek együttes fennállása esetén hajtható végre, elfogadható kockázat mellett. Minimum nyolc méter kell hogy legyen a látótávolság, de még jobb, ha ennél is kedvezőbb a vizibilitás. Alacsonyabb látótávolság mellett elfogadhatatlanul nagy annak kockázata, hogy a nagy fehér medvefókával tévessze össze a búvárt, és rátámadjon. A legkisebb stressz is végzetes lehet, csak rendkívüli önuralommal rendelkező búvárnak szabad lemerülni a cápák közé. A megfelelően ismert és alkalmazott testbeszéd jelekkel lehet elnyerni az állatok bizalmát.

Megjegyzendő, hogy a fajjal kapcsolatos etológiai megfigyelések alapvetően megváltoztatták a nagy fehércápák életmódjára vonatkozó korábbi feltevéseket. Bebizonyosodott, hogy a nagy fehér ún. szociális cápafaj, és a csoportokon belül bonyolult hierarchia uralkodik. Az egyedek differenciált testbeszéd jelekkel kommunikálnak egymással.

Rob Lawrence és Chris Fallows dél-afrikai nagy fehércápa kutatók már több mint tizenkét éve tanulmányozzák egy helyi szubpopuláció egyedeit. A dél-afrikai szakemberek több tucat jól elkülöníthető, és azonos jelentéstartalommal rendelkező testbeszéd jelet tudtak megkülönböztetni egymástól. Az összetett kommunikációs képesség a nagy fehér rendkívüli intelligenciáját bizonyítja.

Joe Kennedy, a BBC produkciójának vezetője szerint Michael Rutzen olyan rendkívüli ember, aki egymaga nagyon sokat tett már eddig is a nagy fehércápák szokásainak jobb megértéséért.

Illegális nagy fehér vadászat Dél-Afrikában

Nagy fehér cápa A fokvárosi székhelyű "Great White Shark Protection Fundation" (Nagy Fehércápa Védelmi Alapítvány) munkatársai tüzetes vizsgálatot kezdeményeztek a hatóságoknál azt követően, hogy a birtokukba jutott helyi információk szerint 2007 októberében több illegális nagy fehér fogás történt Western Cape tartomány atlanti partvidékén. (Western Cape tartomány területén található a világ három leghíresebb nagy fehércápás merülőhelye, a False-Bay, Gansbaai, és a Mossel-Bay.) Az alapítvány egyik kurátora, Mariette Hopley a témában összehívott sajtótájékoztatón kijelentette; komolyan tart az orvhalászat terjedésétől. Noha a faj 1991. óta törvényi védelem alatt áll, a nagy fehér trófeákért a feketepiacon komoly pénzt fizetnek. Az alapítvány adatai szerint, amíg egy-egy nagy fehércápa fog 4-500 randot (kb. 12-15.000 forintot) kóstál, addig egy komplett álkapocsért csillagászati összeget, akár 350.000 randot (mintegy 980.000 forintot) is kifizetnek, - a viszonteladók!

Ryan Johnson tengerbiológus, a SA Shark Conservancy munkatársa egyetért az alapítvány aggályaival annál is inkább, mivel roppant nehéz tetten érni a szervezetten ténykedő orvhalászokat, akiket az időnkénti cápatámadások miatt a nagy fehércápákat gyűlölő helyi lakosság egy része is hallgatólagosan támogat.

Egyre északabbra észlelnek nagy fehércápákat Ausztráliában

Ausztrál hír, hogy a melegebb időjárás, és ezzel összefüggésben a cetek vándorlási szokásának módosulása miatt egyre gyakrabban észlelnek ceteket követő nagy fehércápákat a már a trópusi éghajlati övhöz tartozó Új-dél Wales vizein. Mindez azért szokatlan, mert a nagy fehér a hűvösebb mérsékelt övi vizeket preferálja. A legnépesebb nagy fehércápa populációk a trópusinak korántsem mondható 14-18 Celsius fok közti hőmérsékletű vizeket kedvelik. Az ausztrál nagy fehér populáció a kontinens déli partvidékén, leginkább a Viktória tartomány területéhez tartozó hűvös vízű Neptun-szigetek, illetve a Dangeorus-Reef közelében él.

"A nagy fehércápák a bálnákat követve úsznak fel, majd térnek vissza"-nyilatkozta Tony Ham, a Department of Primary Industry kormányszerv cápa-program koordinációs menedzsere. A nagy fehércápák egyre északabbra hatolását jól bizonyítja a 2007. decemberében a Byron-öböl-ben szörföző, 52 éves Linda Whitehurst elleni támadás, amely egy három méter hosszú, fiatal nagy fehér számlájára írható.

Az Új-dél Wales tartomány területén fekvő Stocton-Beach közelében, 2007. december 21-én örökítette meg a pecázó George Trinkler, amint alig száz méterre a parttól, egy nagy fehér rajhalakat kerget.

A nagy fehércápák táplálkozási szokása igen differenciált, és szorosan összefügg az egyed életkorával. A nagy fehérek újszülött koruktól kezdve addig, amíg testhosszuk el nem éri a három métert, kisebb testű zsákmányt, jellemzően különféle csontoshalakat, köztük gyakran rajhalakat fogyasztanak.

Dr. Elter Tamás
PADI instructor, az American Elasmobranch Society tagja,
MARINE LIFE PADI 5 Star IDC Dive Centre, SHARK Project
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. ath 2008 jan 14. 04:57  

Merülőhelyek

Costa Brava - L`lafranc - Canons

Spain, Mediterranean

3/3 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 31m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben földközi tengeri muréna

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés