»» ««

Évvégi cápás hírek

Tudomány

A Shark Project hírlevele ismét sok érdekességet tartalmaz a cápák világából.

Cápahalászati kérdések az EU-ban és az USA-ban

Spanyolország, Franciaország, Portugália és Nagy-Britannia több mint 80%-át adja az EU tagországok cápahalászatának - állítja Sonja Fordham, a brüsszeli székhelyű Shark Alliance természetvédelmi szervezet igazgatója. Spanyolország egymaga az éves 115.000 tonnás fogás feléért felelős. Az európai országok között Spanyolország a legnagyobb cápauszony exportőr. A több tízezer tonnás éves export fő felvevőpiaca Hong Kong. Az iparszerű uszonyhalászat által leginkább veszélyeztetett európai cápafajok a kékcápa (Prionace glauca), a rövid uszonyú makó (Isurus oxyrhincus), a planktonevő óriáscápa (Cethorinus maximus), a pörölycápa-félék (Sphyrna sp.), valamint a heringcápa (Lamna nasus). Az Európai Bizottság már 2003.-ban korlátozta a cápauszony kereskedelmet - a jelek szerint nem túl eredményesen. Fordham szerint a cápákról alkotott igaztalanul hamis kép a döntéshozókat sem nagyon ösztönzi a szabályozás szigorítására. A cápafajok igen alacsony reproduktivitása, valamint más kereskedelmi halfajok mennyiségéhez képest alacsony egyedszámuk miatt különösen romboló hatású a kereskedelmi uszonyhalászat. A cápák a tengeri táplálékpiramis felső részén helyezkednek el, számuk drasztikus csökkenése a tengeri ökoszisztéma súlyos sérülését eredményezi.

A cápahalászat uniós szabályozása sokkal elnézőbb, mint az USA, Ausztrália, Kanada, Dél-Afrika vagy akár Costa Rica hasonló tárgyú nemzeti jogszabályai.

Joe Borg, az Európai Bizottság halászati biztosának 2006. november 6.-i bejelentése szerint az EU kettő éven belül védetté nyilvánítja az uszonyhalászat által veszélyeztetett fajokat. Ismerve az EU bürokrácia útvesztőit, valamint a halászati lobbi erejét, csak remélhetjük, hogy a biztos ígérete nem csupán írott malaszt marad.

Nem sokkal később a nyílt vízi cápafajok halászatának megfékezését szorgalmazó közleményt adtak ki európai halászati vezetők a Brüsszelben 2006. november 22-én megtartott tanácskozásukon. Az elkövetkező négy évben évente 25%-kal tervezik csökkenteni a fogási kvótákat -közölte Ross Finnie brit halászati miniszter.

A cápavadászat az Egyesült Államokban is kiemelt kérdés. Az amerikai szövetségi, természetvédelmért is felelős hatóság a National Oceanic and Atmospheric Administration illegális cápauszony halászat miatt 68.000 USD bírságot és 100 nap elzárást szabott ki a Sea Angel és a Fish Hunters Ltd. halászati cégekkel, illetve Frank Davies halászati operátorral szemben a Magnuson-Stevens halászati törvény alapján. A törvény tiltja a szövetségi felségvizeken a cápauszony halászatát illetve kereskedelmét, a nagytestű part menti cápafajok befogását, a méret alatti kardhal fogást, illetve a delfinek kifogását.

Új kutatások a cápák életmódjáról

A homoki tigriscápák (Carcharias taurus) és a nagy fehércápák (Carcharodon carcharias) vándorlási térképét kívánja elkészíteni az az új kutatási program, amely az ausztráliai Új-Dél-Wales tartomány partjai mentén élő populációk migrációs szokásait kutatja. Ian McDonald, a kutatási programot finanszírozó Ipari Minisztérium tárcavezetője elmondta, hogy a program eredményeivel a cápák védelmét kívánják előmozdítani. A miniszter közlése szerint mintegy 60 akusztikus érzékelő állomást telepítenek a Seal Rock körül és a Solitary Island Marine Park területén. Az adatokból a kutatók elkészítik a vándorlás monitoringját, amely megkönnyíti a halászatot korlátozó intézkedések területi bevezetésével e fajok védelmét.

Más kutatások már konkrét eredményt is produkáltak. A nyugat-ausztráliai Port Lincoln közelében műholdas adóvevővel megjelölt és a Columba (galamb) névre elkeresztelt nőstény nagy fehércápa megfigyelése roppant érdekes adatokat produkált a nagy fehér előfordulásának mélységi határairól.

Berry Bruce, a kutatási program szakértőjének bejelentése szerint a szonda adataiból megállapítható, hogy Exmouth-tól körülbelül 100 km-re észak-nyugatra, Columba 600 méteres mélységbe merült. Korábbi, dél-afrikai mérések szerint a nagy fehércápák vándorlásuk során leginkább 30-90 méter közötti mélységtartományban tartózkodnak. Bruce kifejtette, még csak nem is sejtjük, hogy a most észlelt több száz méteres mélységbe történt leúszás egyedi jellegű-e vagy nem, és azt sem tudjuk, hogy mi lehet az oka az ilyen nagy mélységekbe történő lemerülésnek..

A heringcápák életmódjának tanulmányozása is hozhat új eredményeket. Steve Campana, a Kanadai Szövetségi Halászati Minisztérium munkatársa elgondolkodtató adatokat közölt az Új-Founland és Új-Skócia környéki vizek heringcápa populációjának drasztikus csökkenéséről. A heringcápa (Lamna nasus) a nagy fehér és a makócápa (Isurus oxyrinchus) közeli rokona a nagy fehérhez hasonlóan a hűvös-mérsékelt vizeket preferálja. Legjelentősebb populációjuk az észak-atlanti térségben található, ahol már régóta halásszák ízletes húsa miatt. Szakértői becslések szerint az új-founlandi, mintegy 200 mérföld hosszúságú fontos halászati zónában az elmúlt 40 évben hozzávetőleg 190 ezer heringcápa esett az ipari halászat áldozatául. A Szövetségi Halászati Minisztérium a heringcápa fogási kvótájának drasztikus csökkentésére készül. - Sajnos nagyon keveset tudunk ennek a viszonylag ritka fajnak a szaporodásbiológiájáról és életmódjáról. Nem ismert, hogy merre vannak a fontosabb szaporodó területeik, ahol a nőstények világra hozzák utódaikat - nyilatkozta a Halászati Minisztérium illetékese. Campana hangsúlyozta, hogy ennek a "tipikus kanadai cápának" az aktív védelméhez további, a faj életmódját felderítő intenzív kutatások szükségesek. A Minisztériumban már készül a kutatási projekt terve.

A világ legritkább cápafaja, az 1976-ban felfedezett 4.5-5.0 méter hosszú planktonevő óriásszájú cápa (Megachasma pelagios), amelyet 1981-ben a heringcápa alakúak rendjébe (Lamniformes) és egy új családba, illetve nemzetségbe soroltak be egyetlen fajként. A felfedezése óta eltelt 30 év alatt mindössze 11 alkalommal észlelték, és csak egyetlen esetben sikerült a kaliforniai partok közelében víz alatt felvételt készíteni róla.

A Fülöp-szigeteki Negros dél-keleti partjainál Bayawan környékén helyi halászok hálójába akadt egy közel 5 méter hosszú és 1 tonna tömegű példány. Sajnos, mire kiszabadították volna, az állat elpusztult. A Fülöp-szigeteken a Bayawan környéki észlelés volt a második óriásszájú cápa észlelés. Legelőször 2004. decemberében látták a Fülöp-szigetek vizein ezt a békés óriást. Eddig csupán az USA-ban, a kaliforniai partvidéken, a Hawaii szigeteken, Malajziában, és Dél-Afrikában sikerült megfigyelni az óriásszájú cápát.

Dr. Elter Tamás
PADI Instruktor
Marine Life PADI 5 Star Dive Centre Budapest
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Umbria Wreck

Sudan

6/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítésroncs merülésmesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés