»» ««

Azonnal azonosítja a MI a bálnákat

Tudomány

Minden púpos bálnának egyedi jelölések vannak az uszonyuk alsó részén. Egy applikáció segítségével szinte azonnal beazonosíthatóak.

Miközben szombaton 39 vendéggel bálnát figyeltek, a Hawaiian Adventures Kona legénységének tagjai egy anyát, egy kisbébit és egy hím kísérőt láttak a Kiholo öböl közelében.
Andrew Aggergaard kapitány és Olivia Miller természettudós a Happywhale alkalmazás segítségével azonosította a két felnőtt bálnát, miután lefényképezték a bálnák uszonyait, és az alkalmazás mesterséges intelligenciája összevetette őket a több mint 70 000 bálnát tartalmazó globális digitális adatbázisban szereplő bálnákkal.
Minden púpos bálnának egyedi jelölések vannak az uszonyuk alsó részén, és ennek az anyának a tudományos azonosítója a "HW-MN0441379", hím társa pedig a "HW-MN0441807". Az alkalmazás azt az információt is megadta, hogy a nőstényt 2021-ben Hawaii-n látták, szintén egy borjúval. Ed Lyman, a Hawaii-szigeteki Púposbálna Tengeri Menedékhely természeti erőforrás-szakértője szerint az olyan túratársaságok, mint a Hawaiian Adventures Kona, döntő szerepet játszanak a tudósok számára a púposbálnák uszonyairól szóló adatbázis felépítésében.
"A bálnakutatás számára ez alapvető fontosságú" - mondta Lyman. "Ha időben és térben követni tudunk egy állatot, akkor vándorlási mintákat, élőhelyhasználatot és akár populációbecsléseket is kaphatunk." Bár az egyes bálnák azonosítása már az 1970-es évek óta folyik, Lyman szerint az alkalmazás mesterséges intelligenciája órákig tartó munkát takarít meg, amelyet korábban gyakran két-három gyakornok végzett, akik két számítógép képernyője előtt ültek, és egyenként hasonlították össze az uszonyokat az adatbázisban szereplőkkel.
A Happywhale segítségével a púpokat most már szinte azonnal azonosítják az egyre fejlődő technológiával.
Az alkalmazást 2015-ben hozták létre, amit az alapító Ted Cheeseman több évtizedes expedíciója motivált az Antarktiszon és Dél-Georgia szigetén, ahol a 20. századi bálnavadászat miatt az óceánok szinte teljesen kiürültek a fenséges teremtményekből. Ez azonban 2011-ben kezdett megváltozni, és elkezdte a bálnák egyedi azonosítását - olvasható a Happywhale honlapján. Az alkalmazás célja, hogy bevonjon mindenkit, aki érdeklődik a tengeri emlősök iránt, és hatékony együttműködési eszközökkel szolgálja a kutatóközösséget.
A Happywhale szerint eddig 729 203 bálnafotót küldtek be az alkalmazásba a világ minden tájáról, 270 380 azonosított találkozással és 104 834 egyedileg azonosított bálnával. A Maui székhelyű Pacific Whale Foundation 24 797 találkozással messze az alkalmazás eddigi legnagyobb hozzájárulója. Lyman elmondta, hogy szereti az alkalmazást, különösen azért, mert lehetővé teszi számára, hogy nyomon kövesse azokat az állatokat, amelyeket a védett terület kiszabadított az elhagyott halászeszközökből.
"Miután leszedtük a felszerelést róla, a kérdés az, hogy túlélte-e?" - mondta. mondta Lyman. Mostanra gyakran megtudja, hogy a megmentett állatok még életben vannak. Az anya, a borjú és a hím kísérő, amelyet a túrázó társaság szombaton látott, az első bálnatrió volt a szezonban. A vendégek végignézték, ahogy a borjú játékosan felbukkant a felszínre, miközben az anya és kísérője a közelben figyelt.
Ahogy dél felé haladtak, a kicsiny több időt töltött a felszínen, míg a felnőttek mélyebbre merültek, megmutatva uszonyukat. "A kameráinkat nem mindig a megfelelő irányba irányítjuk... ezért mindig nagyon örömteli egy tiszta fotót készíteni, és még nagyobb öröm, amikor a fotó ismert egyedként kerül vissza" - mondta Aggergaard.
A Hawaiian Adventures öt éve járul hozzá a Happywhale adatbázisához a fluke fotóival. Aggergaard szerint ezúttal a legénység és a vendégek nem pillantották meg a borjú farkát. "Amíg a púposhátúak fiatalok, közel sem emelik ki a farkukat olyan gyakran a vízből, mint a felnőttek, mert nem végeznek annyi mély és hosszú merülést" - magyarázta a hajóskapitány.
Aggergaard elmondta, hogy az azonosításhoz a borjú uszonyának pigmentációja és jelölései 1 éves kora körül érnek be. Addig az uszonyuk olyan gyorsan nő, hogy nehéz pontos fényképes azonosítást végezni. Eddig Aggergaard 20 egyezést azonosított az alkalmazás segítségével, és további tucatnyi egyezést katalogizált.
"Azt tapasztaltuk, hogy minél nagyobb kapcsolatot tudunk kialakítani a vendégeink és a vadon élő állatok között, annál valószínűbb, hogy a vendégeink mélyebb tisztelettel távoznak a világ iránt, amelyben élünk" - mondta Aggergaard. "A púposhátúak teljes történetének elmesélése fényképes azonosítással nagyszerű módja a kapcsolat kialakításának."
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Yenadwak

Indonesia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés