»» ««

Izlandon betiltották a bálnavadászatot

Tudomány

Az izlandi kormány bejelentette, hogy augusztus végéig felfüggeszti az idei bálnavadászatot, amely valószínűleg a vitatott tevékenység végleges befejezését is jelentheti.

Norvégia, Japán és Izland az utolsó országok a világon, ahol a bálnavadászat továbbra is legális a környezetvédők és az állatvédők heves bírálatai ellenére. Úgy tűnik azonban, hogy a bálnavadász nemzetek száma kettőre csökken, Izland ugyanis most felfüggesztette a tengeri emlősök vadászatát, igaz, a döntés még nem végleges.

Az izlandi Élelmiszer- és Állategészségügyi Hatóság a közönséges barázdásbálnák vadászatával kapcsolatos megfigyelései során arra jutott, hogy az állatok leölése túlságosan sokáig tart, így a tevékenység sérti a szigetország állatjóléti törvényét. A hatóság által közzétett sokkoló felvételeken egy bálna több mint öt órán át tartó kínszenvedése látható. A barázdásbálna egyébként a második leghosszabb cetfaj a Földön a kék bálna után, hossza a 25 métert, súlya pedig a 74 tonnát is elérheti.

Svandis Svavarsdottir, élelmezésügyi miniszter azt mondta, ha a kormány és az engedélyeket kiadó hatóságok nem képesek garantálni az állatjóléti törvény betartását és a kíméletes bánásmódot, a bálnavadászatnak nincs jövője.

Az országnak már így is csupán egyetlen bálnavadász társasága van, a Hvalur, de a cég barázdásbálnák vadászatára vonatkozó engedélye 2023-ban lejár.

Egy másik vállalat 2020-ban hagyott fel végleg a vadászattal, mondván, hogy a tevékenység nem volt többé nyereséges. Izlandon a bálnavadászati szezon június közepétől szeptember közepéig tart, így nem tűnik valószínűnek, hogy a Hvalur a tiltás augusztus végi lejártával, ilyen rövid időre belekezdene a vadászatba.

Az éves kvóta Izlandon 209 barázdásbálna és 217 csukabálna leölését engedélyezi, azonban a bálnahúsra való igény az elmúlt években drasztikusan visszaesett. Ennek oka főként, hogy japán, ahol a cetfélék húsára kimagaslóan nagy igény van, 2019-ben, három évtizedes kihagyás után indította újra a kereskedelmi bálnavadászatot, ezzel drasztikusan csökkentve az izlandi import iránti igényt.

Izland lakossága évszázadokon át erősen függött a halászattól és a bálnavadászattól, azonban az elmúlt két évtizedben ezek helyét átvette a turizmus, ami magában foglalja például a bálnaleshez kapcsolódó szolgáltatásokat is. Egy június elején közzétett felmérés szerint az izlandiak 51 százaléka ellenzi, 29 százaléka (főként a 60 év felettiek) pedig helyesli a cetek vadászatát.

[ Rakéta ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Anchor Bay / Popeye Village

Malta

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

parti merülésüreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely tengeri füves élőhelyföldközi tengeri muréna

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés