»» ««

A Sea Shepherd nagy sikere

Környezetvédelem

A bálnavédők akciói miatt felfüggesztették a vadászatot a japánok, így sok állat menekült meg.

A Sea Shepherd az idei bálnavadászati szezonban is az Antarktisz közelébe küldte hajóit, hogy folyamatos zaklatással tegyék lehetetlenné a japán flotta vadászatát. A japánoknak elég sok kellemetlenséggel kellett szembenéznie mostanában, a nemzetközi közvélemény egyre jobban elítéli a tevékenységüket, ráadásul odahaza is megszégyenülve kellett beismerni a bálnavadászatért felelős emberek korrupcióját. Ezek után 2011 már úgy kezdődött, hogy az aktivisták hajója a korábbiakhoz képest lényegesen kisebb japán bálnavadász-flotta két szigonyos hajóját is megtalálta és a nyomukba szegődött, majd sikerült megtalálni az üzemanyag-utánpótlást is szállító Sun Laurel nevű hajót, így a legfontosabb hajó, a Nisshin Maru nem juthatott hozzá az ellátmányhoz.


Az idén Operation no Compromise nevet kapott kampány során az aktivistáknak a saját becslésük szerint sikerült gyakorlatilag minimálisra, szinte nullára csökkenteni a kilőtt bálnák számát. Ezúttal nem voltak olyan súlyos incidensek, mint a tavalyi ütközés, amikor az egyik Sea Shepherd-hajó, az Ady Gil elsüllyedt. A három idén bevetett hajójuk (a Steve Irwin, a Gojira és a Bob Barker) közül valamelyik mindig a japánok nyomában volt, noha időnként egy-egy hajónak ki kellett válni műszaki hiba vagy tankolás miatt. Napok óta arról érkeztek hírek, hogy a japánok nagy sebességgel távolodnak az antarktiszi vadászterületekről, és a napokban jelentette be a japán halászati ügynökség illetékese, hogy a folyamatos zaklatás miatt február 10. óta felfüggesztették az idei vadászatot (ahogy ők fogalmaznak, a tudományos kutatást), de nem zárta ki, hogy még visszatérnek március vége előtt. Egyelőre azonban elvileg nem fenyegeti veszély a bálnákat a részükről.

Kapcsolódó link: Sea Shepherd
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. Overlander 2011 feb 18. 02:15  
Sajna nem üres kézzel, mivel közel 50 bálnát így is elejtettek (igaz ez a kitűzött kvóta töredéke). A Nisshin Maru igaz elindult Japán felé, de tegnap visszafordult, még nincs ez teljesen lefutva.
 1. hopposztkopp 2011 feb 17. 14:03  
A bálnavadászok megérdemlik a büntetést. Most hazamennek üres kézzel.
A másik oldal sem jobb. Idővel eljutunk oda, hogy ilyen kalandorok, kalózok feleslegessé válnak. Nem illendő mondani, hová kívánom őket is. (Potyaleső népség.)
Nem túl sokára bizonyára változik a tenger. Maradnak a bálnák és az őket bámuló emberek. Természetesen a "kiszolgáló személytzettel", aki ezt megelőzően vagy (bukott)bálnavadász volt, vagy ff aktivista.

Merülőhelyek

Nelivaru Thila

Maldives

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 26m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelymantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés