»» ««

Hazatért a japán bálnavadászflotta

Környezetvédelem
2016. március 29.

Több mint 300 csukabálna kifogása után a múlt héten hazatért a Déli-sarkot övező tengerekről a japán bálnavadászflotta.

Több mint 300 csukabálna kifogása után a múlt héten hazatért a Déli-sarkot övező tengerekről a japán bálnavadászflotta, amely a Nemzetközi Bíróság 2014-es döntése nyomán elrendelt egyéves moratóriumnak véget vetve újította fel idén az úgynevezett tudományos célú bálnavadászatot.

A flotta nyolcezer tonnás anyahajója és két kisebb kísérője ma, további két hajó pedig már tegnap befutott a nyugat-japán Simonoszeki kikötőjébe. A decembertől február végéig tartó vadászatról 333 csukabálna tetemével tértek vissza a vadászok. Az ázsiai szigetország ugyan heves nemzetközi kritikák közepette indította útjára tavaly decemberben bálnavadászflottáját, a vadászoknak végül nem kellett olyan erejű tiltakozással szembe nézniük, mint a korábbi években.

Ausztrália korábban a hágai Nemzetközi Bíróság elé vitte a japán bálnavadászati programot. A testület 2014 márciusában úgy döntött, hogy Tokiónak le kell állítania a bálnavadászatot az Antarktiszt övező tengerekben, mert az úgynevezett kutatási célú bálnavadászati programja semmiféle tudományos célt nem szolgál. Tokió ezért a 2014-15-ös szezonban kénytelen volt felfüggeszteni a bálnavadászatot a térségben és csupán populáció-felméréseket és egyéb ártalmatlan vizsgálatokat végzett január és március között.

A japán kormány tavaly év végén a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) elé terjesztette új programjának végső változatát, amelyben kétharmaddal, 333 példányra csökkentette a leölendő csukabálnák számát, figyelembe véve az IWC korábbi döntését a kérdésben.

Az ázsiai ország indoklása szerint a tudományos célú bálnavadászatra azért van szükség, hogy információkat szerezzenek az állatok életmódjáról és populációikról. A kifogott példányok húsa az élelmiszerboltok polcaira kerül, holott a japánok többsége ma már nem is eszik bálnahúst. Japán 1987 óta tanulmányozza a bálnákat a Déli-óceánban.

[ greenfo/MTI ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Thistlegorm Wreck

Egypt, Red Sea

10/17 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.4) nehéz körülmények
max: 31m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal teknős

Búvárbazár

SeacSub 7mm -es búvárruha

Ár: 29.950 Ft.

Látogasd meg angol nyelvű oldalunkat, lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.


Powered by babelrabbit engine © 2004-2019 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés