»» ««

Új-Zélandon is ellenzik a cápaetetést

Külföld

A világ több pontján támadják a búvárok az ilyen jellegű merültetést.

A cápaetetéses merülések biztos találkozást ígérnek a ragadozókkal, ami jó bevételt jelent a szervezők számára. Azok a búvárok viszont, akik teljesen hétköznapi merüléseket hajtanak végre a körzetben, nem igazán kedvelik ezt a tevékenységet. Új-Zélandon a Great White Southern Dive Company ketreces merülései miatt vélik úgy néhányan, hogy ez a cápák viselkedését megváltoztatja, és veszélybe sodorja így a ketrec nélkül víz alatt tartózkodókat.

Akik ezt elutasítják, azzal indokolják a nagy fehér gyakoribb felbukkanását a körzetben, hogy jelentősen elszaporodtak a fókák erre, akik a cápák kedvelt zsákmányai. Mindenesetre a merültető cég, a környezetvédelmet koordináló hatóság és a helyi búvárok találkozója semmilyen eredményt nem hozott. A helyzet furcsasága az, hogy a gyakorlatilag senkinek, így a környezetvédelmi hatóságnak sincs jogosítványa ennek a tevékenységnek a szabályozására. A szervező cég hiába szeretne közösen dolgozni az új szabályok kialakításon, az illetékesek még nincsenek meggyőzve arról, hogy az etetés nem változtatja meg a cápák életmódját. Tény, hogy a halálos cápatámadások száma enyhén szólva sem magas, az átlagot tekintve 13 évente fordul elő ilyen. A ketreces merültető cég állítása szerint amúgy is jobban vonzza a cápákat a halászhajókról a vízbe dobott sok hulladék és maradék, mint az alkalomszerű csalizásuk.

A jelenség mindenesetre azért érdekes, mert Ausztrália és Új-Zéland eddig is ismert volt a cápás merülési lehetőségek miatt, amikor a búvárok természetes közegükben találkoznak a ragadozókkal. Ám mostanában egyre többen látnak fantáziát az etetős cápás merültetésben, mert jól lehet keresni a "garantált találkozással". Azok a helyben merülő búvárok, akik nem efféle látványosságok kedvéért merülnek rendszeresen, a biztonság kedvéért jellemzően elkerülik azokat a helyeket, ahova csalikkal szoktatták a cápákat.

[ Champion Angler ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Új-Zéland-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Shelly Beach

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 12m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycápa csikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés