»» ««

Halálos ítélet a cápákra

Környezetvédelem

Ausztráliában pánikszerű reakció követte a legutóbbi halálos cápatámadást a kormányzat részéről.

Nyugat-Ausztrália kormányzata úgy döntött, hogy minden, a délnyugati partok előtt felbukkanó nagy fehér cápát meg kell ölni. A közelmúltban két hónap alatt a harmadik halálos cápatámadásról adtak hírt a körzetben, ezt követte ez a döntést. A legutóbbi áldozat egy 32 éves texasi férfi volt, előtte egy 64 éves üzletember tűnt el úszás közben Perth mellett, korábban pedig egy 21 éves deszkást sebesítette meg halálosan egy 4,5 méteres cápa Bunker Bay közelében.

Talán a kétségbeesés lehetett a döntés hajtóereje, amit Norman Moore, a halászatért felelős miniszter hozott. Véleménye szerint ennyi halálos áldozat egy viszonylag rövid idő alatt nagyon ritka, nem is emlékszik hasonló támadássorozatra senki. Talán csak egyedi körülmények szerencsétlen összjátékáról van szó, és nem egy új jelenség tanúi lehetnek Nyugat-Ausztráliában. Természetesen azt azért nem lehet mondani, hogy soha ne lett volna még cápatámadás az országban, évente átlagosan egy úszó esett áldozatul a tengerben.

A cápaszakértők szerint ez a taktika mindenesetre egyszerűen nem lehet sikeres. Az ismert kutató, George Burgess szerint lennének sokkal ésszerűbb megoldások a cápák lemészárlása helyett. Először is nem ártana a búvárokat és a strandolókat tájékoztatni a veszélyekről. Burgess szerint az évnek ebben a szakában a fehér cápák jelenléte egyáltalán nem szokatlan, hiszen az ilyenkor erre vándorló bálnákat követik.

[ tvnz.co.nz ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 6. hopposztkopp 2011 nov 04. 09:09  
Maradva a közlekedésnél: erdőkben és ahol van vadon élő állat , kitesznek egy táblát. Valaki mégis rongyol ezerrel és telibe kap egyet - bár a kárát térítik - magára vessen! Ahol viszont a kocsi "rongyolhat", ott lekerítik az egész utat. Mégis bejut v.mi és bajt okoz, az baleset.
(gond: egy ember döntése még nem "szentírás" normális helyeken. Ilyen helyből van roppant kevés)
 5. bekabela 2011 nov 04. 08:35  
Szarvával rontott egy autóbusznak egy szarvasmarha a Nógrád megyei Bárna határában.... És még sok egyéb halálos kimenetelü balesetet okoznak a szarvasmarhák. Szerintem ezeket is mind ki kellene lőni.... És még ott vannak a lovak is. Úristen! Valamint az összes kókuszpálmát ki kellene vágni, hogy ne essen a dió senkinek a fejére...
 4. jokerke86 2011 okt 31. 11:49  
Én az összes teljesen vega nagy fehéret egyből kiszúrom, igaz még nem kellett rámutassak egyre sem, mert mind húsevő volt, amit láttam :) Egy ilyen gyorstalpaló lehet ha jó, de elsőre valahogy úgy képzelem el, hogy kiáll valaki és elmondja hogy ne menny olyan vízbe ahol nagy fehérek úszkálnak, használj ketrecet ha mégis oda mész és ha vérzik valamid, akkor még annyira se menny be közéjük. 4-5 cápa kifogása szerintem sem megoldás, de látszatintézkedésnek megteszi és el lehet adni az embereknek, hogy a kormány törődik velük és lehet menni a vízbe. Nekem az a problémám az ilyen felkészítőkkel, hogy maximum egy téves bíztonságérzetet adhatnak. Nem látom, hogy hol segítene rajtam egy ilyen felkészítő, ha kis csoporttal lennék a vízben és egy 5 méteres nagy fehér eldöntené, hogy márpedig ő itt belőlünk kajálni fog. Ha tévednék akkor valaki homályosítson fel.
 3. elche 2011 okt 31. 11:28  
Bizonyos alap dolgokra fel lehet hívni a figyelmet. Látom, te nagyon értesz a cápákhoz, én nem annyira, ezért figyelek arra, amit olyanok mondanak, akik többet tudnak a témáról. A leölés csak akkor megoldás, ha mindet kiirtják, ez meg azért kissé túlzó reakciónak tűnik. Ha kifognak 4-5 cápát, azzal megoldják a problémát?... Vagy te ugyanilyen magabiztosan rámutatsz arra a pár ragadozóra, a többi növényevő nagy fehért ránézésre kiszúrod?
 2. jokerke86 2011 okt 31. 11:06  
Burgess bácsi ha tart nekem egy gyorstalpalót arról, hogy amelyik cápa a kezemből eszik az előbb-utóbb a lábamból is fog, az milyen mértékben alakítja át növényevővé a nagy fehéreket? Ha meg ezzel csak azt akarja elérni, hogy az emberek ne mennyenek be a vízbe, akkor elég ha jól felfújja a cápatámadásos történetet és ugyanazt eléri olcsóbban.
A további 1 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

The Island

Egypt, Red Sea

4/6 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 19m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés