»» ««

Szigorúan ellenőrzött merülések

Utazási élmények
1/2. oldal

Selmeczi Dani, aki legalább olyan lelkes fotós, mint amennyire az élővilágért aggódik, sipadani kalandjairól mesél.

Albumhoz klikk a képre.
Valószínű, hogy a világ top 10 merülőhelyeinek egyike ez a kis 12 hektár alapterületű, pici trópusi szigetecske, amely Malajziához tartozik és Borneótól 50 kilométerre fekszik.
Még a híres oceanográfus, Jacques-Yves Cousteau fedezte fel a 80-as évek elején, milyen kincseket rejt ez a kis sziget, és egyszerűen csak így jellemezte: "Láttam már ehhez hasonlót 45 évvel ezelőtt. De most újra rátaláltunk erre a darab érintetlen művészetre!"

Még anno Bumbi barátom mesélt a szigetről és mutatott csodás képeket, hiszen ő többször is járt Sipadanon. Sokszor hallottam, hogy ez a sziget a teknősök otthona és nagyon változatos korall- és halpopuláció él itt. A 2000-es évek elején meglehetősen sokszor lehetett hallani a Sipadanról a búvárkörökben. Történt egy sajnálatos incidens pár éve, amikor 21 búvárt raboltak el szélsőségesek a szigetről, majd arról beszéltek sokat, amikor 2004-ben a 80-as évektől itt működő búvárbázisok bezárását rendelték el, és előírták az eredeti állapotok helyre állítását. Ezek után az itt működő bázisok többsége a közeli Mabul és Kapalai szigetekre költözött, és volt, akiknek ez a búvár üzletük végét jelentette. 2008-ban újabb változás történt, a sziget Nemzeti Park lett, és 120 búvárra korlátozták a naponta merülők számát. Ezt a keretszámot a környéken működő 10 búvárbázis vendégei között osztják el, és ez igen komoly korlátozást jelent, ami természetesen adminisztrációval jár együtt. Elutazásom előtt nem sokkal olvastam egy felmérést, miszerint a szigorítás jót tett az itt élő biodiverzitásnak, mivel a halak száma nőtt, és néhány helyen a korallok is "visszatértek"!

(Elgondolkodok, ahogy itt ülök egy szafari hajó fedélzetén a Vörös-tengeren. A Hurghadától nem túl messze levő Shaab el Erg zátonyon horgonyzunk, ami régen a delfinekről volt híres. De jelenleg pont egy tucat napi hajó hozta ki vendégeit és kisebb fajta zsibvásár hangulatot áraszt a hely. Régen csak szafarihajóval lehetett itt találkozni, általában az északra tartó túrák első merülőhelye volt, most meg... Sokszor fájdalmas a megszorítás és áldozatokkal jár, de néha valóban elgondolkodtató, sikerül-e ezt a víz alatti csodát megőriznünk a jövőnek? Olaj, lehalászás, rombolás, dinamitos halászat... emberek... nem tudok biztosat, de egyre kevésbé hiszek benne...)

Mabul

Albumhoz klikk a képre.
Ilyen előzményekkel vár ránk Sipadan vagyis, Mabul ahol a szállásunk lesz. Utunkat Kuala Lumpur-i megállóval kezdjük. Érdemes 1-2 napot rászánni erre a metropoliszra, és átértékelni az eddigi elképzeléseinket a fejlődő ázsiai országokról kialakult képről. Mindenképpen tekintsünk meg a híres Petronas-tonyokat, a TV toronyból a kilátást a városra, és a hindu vallási helyet, a Batu-barlangot. Kora reggel indulunk 3 órás belföldi járattal Borneóra, ami a világ harmadik legnagyobb szigete, és lakhelye a földünkön már ritkán látható orángutánoknak. Tawau-ba érkezünk ahonnan 45 perces busz transzferrel érünk el Semporna kikötőjébe, ahonnan a hajóval folytatjuk utunkat. A transzfer kb. 45 percet vesz igénybe gyorshajóval, ami igen kellemes enyhülést ad a 38 fokos melegben.

Ahogy közeledünk, a látvány lenyűgöző. A sziget körüli korallzátony türkizkékre festi a tengert, a fehér homokkal borított partot pedig pálmafák határolják. Közeledünk a mólóhoz, ahol a bázisunk lesz 8 napon keresztül. Mi a Sipadan Water Village-et választottunk, az egyik legrégebbi mabuli bázist, amely a korallzátony fölé emelkedve fantasztikus látványt és elhelyezést nyújt az ide látogatóknak. Ahogy közeledünk a kis bungalókhoz a stéget gyönyörű virágcsodák határolják. A teraszra kilépve hihetetlen látvány fogad, a végtelen kék édent és a horizonton egy sziluettet látok, ami csakis Sipadan lehet. Még csak kora délután van, így megejtjük a check dive-ot a házizátonyon. A szirt bejárata közvetlenül a búvárbázis mólójáról nyílik, igen kényelmes lehetőséget nyújtva a vízbejutáshoz. Mabul élővilága nagyban eltér a távolabb eső Sipadantól. Itt nincsenek nagy falak, leszakadások és nincs igazán nagy esélyünk nagytestű élőlényekkel való találkozásra. Erre a fő látványosság a makro világ. Szellemtűhalak, orángután rák, békahalak és a különlegesebbnél-különlegesebb élőlények sokasága bukkan elő, gyakorlatilag a szobánk előtt. Ami még különleges és ez idáig szokatlan volt, hogy minden merülésnél jó pár teknőssel találkoztunk, néha táplálkoztak vagy csak félálomban pihentek az aljzaton. Némileg elővetítette ez, mi is várhat ránk a következő merüléseken. Szerencsénk van, már másnap tudunk menni Sipadanra -ugyanis kaptunk engedélyt-, így némi izgalommal várom a holnapot. A lemenő nap fényében még egy utolsó pillantást vetek az ablakomból a távolban lévő kis szigetre és már alszom is.

Az írás a következő lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. pygmy 2010 nov 19. 09:42  
70 perc??? Basszus, nálunk 55 perc volt a max. limit, igaz másik bázissal.
Viszont hiányolom a képek közül a nagy barracuda örvényt:)
A malájok jól csinálják, hogy egész szigeteket zárnak le, vagy védenek ennyire, mint ezt.
 2. Bunny 2010 nov 19. 09:36  
Jó kis írás, valóban elgondolkoztató dilemma, egyrészt mindenki látni akarja a legszebb helyeket, másrészt pedig nyilván tényleg rengeteg a búvár aki azért terheli a környezetet a jelenlétével. Sha'ab El Erg kiváló példa volt, pár éve nálam messze a top10 -ben volt egyiptomban, idén pedig leküzdötte magán a leglepukkantabb helyek közé.
 1. Balage 2010 nov 19. 07:40  
Gyönyörű képek,  szép hely..  A bakancsos emberek kivételével nagyon kellemes pár percet adott a cikk...

Merülőhelyek

Boonsung Wreck

Thailand

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 21m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítésroncs merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés