»» ««

Újjáéled a búvárturizmus a szökőár után

Külföld

A megannyi életet követelő természeti csapás után a turizmustól rendkívüli módon függő országok megpróbálják minél gyorsabban újjáleszteni a létfontosságú iparágat. A körzetben működő búvárközpontok pedig arról igyekeznek meggyőzni az utazókat, hogy újra érdemes felkeresni Thaiföldet vagy a Maldív-szigeteket.

Megannyi kedvtelési búvár veszthette az életét a szökőárban, bár a pontos szám valószínüleg soha nem lesz ismert, sokan eltűntek a nyílt tengeren nyom nélkül. Aki szerencsésen túlélték az eseményeket, már elmesélték, min mentek keresztül a víz alatt. Néhányan drámaian lecsökkent látótávolságról beszéltek, miközben a víz tíz méterekre taszította a mélybe vagy emelte fel őket, mások pedig úgy érezték, mint ha egy mosógép dobjába kerültek volna.

A legsúlyosabban érintett területek közül néhányban teljesen elpusztultak a búvárbázisok. De egészen kint a nyílt tengeren a búvárhajók semmi jelét nem érezték az eseményeknek, hiszen a parton pusztító hullám szinte alig érezhetően haladt el alattuk. A szökőár akkor alakul át igazán pusztító, hatalmas hullámokká, amikor a part közeli sekély vízbe ér. A rengés epicentrumában a vélekedések szerint alig 30 centiméteres hullámokat okozhatott a földmozgás, ám a tengerparton már 10 méter magas, mindent elsöprő hullámokká változott a víztömeg. A televízióban mutatott sokkoló képek azonban nem feltétlenül a valós helyzetet ábrázolják valamennyi érintett területen, mert ahol a pusztitás nem volt olyan jelentős, lényegesen kedvezőbb viszonyok uralkodnak, mint azt a képek sugallják.

A Divernet összeállítása a brit (és más európai) búvárok körében legnépszerűbb Thaiföldről és a Maldív-szigetekről azt próbálja kideríteni, mi a valós helyzet ebben a pillanatban. A helyi búvárközpontok részt vettek a mentésben, az újjáépítésben és az adománygyűjtésben, és igyekeztek cáfolni az élővilág pusztulásáról szóló híradásokat. Ezek ugyanis a véleményük szerint azt a benyomást keltették, mintha teljesen elpusztult volna minden bizonyos helyeken, noha szerintük az infrastruktúra és a szolgáltatások továbbra is működőképesek. Sokan kifejtették, hogy szükség van a látogatók visszacsábítására. Nem elsősorban a saját érdekeiket nézve igyekeztek elősegíteni a turizmus újraéleszétését, hanem helyi közösség szempontjából tartják ezt létfontosságúnak.

Az országok turizmusáért illetékes szervek is sürgetik a turisztikai ipar újbóli felfuttatását, de természetesen tisztában vannak vele, hogy e pillanatban még először az érintett emberek életkörülményeinek javítása, a házépítés, az élelmezés, a járványveszély visszaszorítása a legfontosabb.

Thaiföld

Egy, Phuket, Krabi és Phang-nga (Khao Lak) körzetében vizsgálódó csapat készített jelentést a tapasztalatairól. Khao Lak környéke szenvedte el a legsúlyosabb veszteségeket, becslések szerint a fele az összes halálos áldozatnak itt vesztette életét. A csapat megállapítása szerinte Khao Lak nagyobbik része elpusztult, és hosszabb idő szükséges az összes kár felméréséhez.

Phuketen a Paton Beach környékén a szökőár akár fél kilométerre is a szárazföld belsejéig jutott. A jelentés szerint, annak ellenére, hogy nagynak tűnik a kár, a szállodák 80 százaléka sértetlen és továbbra is fogadhatja a vendégeket. Jelentős számú hotelt pedig csak jelentéktelen károk értek.

Phi Phi szigetét jelentős mértékben feldúlta a szökőár, az infrastruktúra komoly mértékben károsodott és sokan életüket vesztették. Mivel Phi Phi szigete Krabi tartományban található, sokak számára nyilvánvaló volt, hogy Krabi teljese körzete súlyos csapást szenvedett, ám ehhez képest csak néhány körzetet, például Railay Bay-t érte a szökőár, olyan népszerű üdülőhelyek, mint Ao Nang, teljesen sértetlenek maradtak.

Az egyik búvárközpont, az Ao Nang-i Coral Diving részéről Meike és Adam ugyanezt erősítették meg, akik továbbra is folytatják a tevékenységüket:
- A sajtó általánosságban beszél, és ezért sokan hihették, hogy Ao Nang és Krabi nem létezik többé - a valóság ennek éppen az ellenkezője. Minden úgy fest, mint ha mi sem történt volna, az üzletek és éttermek továbbra is nyitva vannak. A Krabi Resort a teljesen megszokott módon működik.

Mindenesetre Meike és Adam elismerte, hogy a szökőár árnyékában nem volt könnyű döntés újraindítani a búvárközpont tevékenységét, de fontos volt visszatérni a normális kerékvágásba és lökést adni a gazdaságnak. Így fogalmazták meg ezt:
- Semmi nem szól az ellen, hogy bárki ide jöjjön vakációzni, és a helyiek csak még komolyabb válságot élnek át, ha a turisták nem jönnek. Mindenki itt Ao Nangban részt vesz Khao Lak-i és phuketi áldozatok megsegítésében, nagyon megérintett minket, ahogy a világ összefogott. De alapvető volna, ha segítséget kapnánk az élet és a gazdaság újra normális mederbe tereléséhez.

Eközben a Krabi Seaview Resort arról számolt be, hogy nagyon sokan visszaléptek a januári és februári utazástól, annak ellenére, hogy búvártúrákat szervező partnerük, az Ao Nang Divers tovább folytatja tevékenységét.
- Mindannyiunknak, köztük is elsősorban a thai embereknek szükségük van arra, hogy legyen munkánk, és így meglegyen a betevőnk. - Mondta Andre Gysin, a Krabi Seaview Resort menedzsere. - Már ellátogattunk azokra a vidékekre, Khao Lakba és Phuketre, ahol a tragédia történt, élelmiszert, vizet, ruhát és pénzt vittünk nekik. De nem leszünk képesek segíteni, ha nem lesz több vendégünk.

Egy másik túraszervező, az Ocean Rover búvárszafarikat kínál Phuketen, és szerintük is eltúlozták a történteket a sajtóban:
- Rengeteg eltúlzott történet volt a sajtóban... beszámolók járványokról, fertőzésről, éhínségről, sőt, még "elharapózott fosztogatásokról" is, amik nem voltak igazak. A december 26-i, sokkoló képeket ismételték újra és újra a televíziók, de nem számoltak be arról a rengeteg dologról, ami azóta történt.
Példaként hozzátette, hogy az illetékesek Phuket tengerpartjait tisztának és úszásra alkalmasnak minősítették.

A phuketi Scuba Cat Diving állítása szerint vendégeik, alkalmazottaik és hajóik sérülés nélkül vészelték át a tragédiát, és újból indítanak búvártúrákat. Bázisuk Patongban károsodott ugyan, de azóta folyamatban van a helyreállítás.

Az egész régióban korlátozásokat vezettek be azokra külföldi önkéntesekre nézve, akik búvárként vettek volna részt a tengerfenék átkutatásában, áldozatokat keresve.
- Miközben megannyi búvárt hívtak Thaiföldre, hogy részt vegyenek a kutatásban, az érintett országok azt mondták, nincs szükségük ilyesfajta közvetlen segítségre, és nem engednek senkit az óceánba. - Mondta el a DAN Medical Services részéről Joel Dovenbarger alelnök. - Az illetékesek azt kérték, hogy ne személyesen akarjon senki közreműködni a helyreállítási munkában.

A búvárkodás a szökőár után

A thaiföldi búvárközpontokat tömörítő Dive Operators Club of Thailand (DOCT) az információk begyűjtése után továbbra is állítja, a víz alatti élővilág túlnyomó része érintetlen maradt a szökőár után.
- A búvártúrák, napi kihajózásúak illetve szafarik, merülések és tanfolyamok, változatlanul és zavartalanul folytatódnak. - Közölte Alistair Beveridge, DOCT elnök január 4-én. - A part mentén található merülőhelyek, többek között Similan, Ko Bon, Ko Tachai, Surin és Richelieu Rock, illetve a Mergui félsziget körzete nem szenvedtek komoly károkat. Néhány hely apróbb károsodást szenvedett el, a többi semmilyet. Semmi nem igaz azokból a híresztelésekből, miszerint óriási pusztulás következett volna be az élővilágban. A szökőár óta már vittünk búvárokat az adott területekre, és ugyan tapasztaltunk némi változást pár helyen, elsősorban a 9-es számú Similan sziget környékén, valamennyi körzet még mindig világszínvonalú merülési lehetőségeket kínál. A Mergui félsziget merülőhelyei pedig teljesen épek maradtak.

Ugyanazon a napon, január 4-én egy sajtótájékoztatón a Thaiföldi Idegenforgalmi Hivatal közzétette a szökőár után öt nappal, december 31-én, a tengerpartokon és merülőhelyeken lefolytatott vizsgálat eredményeit. A jelentés szerint a Thaiföld déli részén korallzátonyok élővilága továbbra is ép, és a károsodások, Similan és Phuket térségére utalva, elsősorban a 6 és 9 méteres mélység között élő sekély vízi korallokat érintette. A hírek szerint a Hivatal a búvárok segítségét kérte, mert a károsodást elsősorban az jelentette, hogy homokréteg lepte be a korallokat, amelyek nagyjából két hétig még életben tudnak maradni, tehát ha az önkéntesek segítenek, ezek a korallok még megmenthetőek.

A phuketi Paton Beach például állítólag már meg lett tisztítva a villámgyors reakciónak köszönhetően - még tisztább, mint korábban volt. Az is kiderült, hogy a népszerű Richelieu Rock sértetlen maradt, jó látótávolsággal és egészséges halállománnyal. A Surin szigetekről szólva, a Hivatal szerint Hin Leungnál fedeztek fel pusztulást, de Phakad Bay sértetlen maradt. Véleményük szerint a korallok elsősorban a 3 és 9 méteres mélység között károsodtak, és ott is csak a kőkorallok, a lágykorallok nem. Az érintett korallok szerencsére lényegesen gyorsabban növekednek, mint az épen maradtak.

Maldív-szigetek

A Maldív-szigetek számos atollból áll, amelyek észak-déli irányban helyezkednek el. Többségük két, egymással szemben elhelyezkedő vonulatban található. A jelentések szerint a keleti vonulat szigeteit érte a szökőár, míg a nyugati oldalon gyakorlatilag érintetlenek maradtak.

Noha a Maldív-szigetek igen alacsonyak, hiszen a tengerszint felé alig egy méterrel emelkednek ki, a szigetek mellett az óceán igen gyorsan mélyül. Ahol a szökőár partot ért, a hullámok nem voltak olyan magasak és elsöprő erejűek, mint Sri Lankán, Thaiföldön vagy Indonéziában. Az áradásnak emberi áldozatai és egyéb veszteségei is voltak, de az emberek többsége, valamint az infrastruktúra és a szállodák jelentős része nem került veszélybe.

- Nem szenvedtünk el olyan pusztító erejű hullámot, de a tenger szintje megemelkedett és ennek következményeként keletkezett alacsonyabb hullámok károkat okoztak több szigeten, köztük 23 nyaralószigeten a keleti oldalon. A többi 64 nyaralóhely teljesen normális módon működik továbbra is, és a búvárkodási lehetőségek változatlanul kitűnőek. - mondta el Sam Harwood a Maldives Scuba Tours részéről, és hozzátette, hogy társaságuk szafarihajói szintén a megszokott módon folytatják tevékenységüket.

A szafarikat szervező Sea N See, a Maldív-szigeteken működő szafariszervezők képviseletében elmondta, hogy 17 sziget a keleti oldalon jelen pillanatban nem fogad vendégeket, 12 másik, részben károsodott szigeten továbbra is lehet búvárkodni, és csak szálláshelyek károsodtak bizonyos mértékig. A társaság, ami többek között a Manthiri hajót üzemelteti, megerősítette, hogy a szigetek többsége, elsősorban a nyugati oldalon találhatók, nem szenvedtek el károkat. Továbbá hozzátették:
- A Male nemzetközi repülőtér bezárt ugyan december 26-án, de másnap már újból fogadta a gépeket.

Decmber végi állapot szerint az alábbi szigetek és szállodák zártak be a szökőár pusztítása után:
Club Med - Kani; Dhonveli Beach; Four Seasons; Fun Island; Gasfinolhu; Hakura Club; Kandooma; Kihadhuffaru; Medhufushi; Olhuveli; One and Only Kanuhura; Kanuhura; Rihivelhi; Soneva Gili; Taj Exotica; Velavaru; Vilu Reef; White Sands.

Az alábbi helyek pedig tovább üzemeltek, bár a szobák egy részét nem tudták kiadni a károk miatt:
Alimatha; Boduhithi; Club Meda-Faru; Dhiggiri; Gangehi; Moofushi; Nika; Paradise Island; Ranveli; Reethi Beach; Taj Coral; Veligandu Island.

[ Divernet ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Princess Alice Bank

Portugal

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 35m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokmantarája jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés