»» ««

Kettős halál egy barlangban

Külföld

Koreai búvárok vesztették életüket a Fülöp-szigetek egy mélyen levő barlangjában.

A két búvár más búvárokkal együtt indult el november végén Maricaban sziget közelében egy merülésre. Kim Jun Ho és Bae Jiun egyaránt technikai búvár képzettséggel rendelkeztek, ám a merülés során eltűntek.

A Fülöp-szigetek parti őrségének kötelékébe tartozó búvárok és más önkéntesek vettek részt a keresésben. Végül a két koreait nagyjából 50 méteres mélységben levő barlangban találták meg két nappal később, ahonnan másnap hozták a felszínre őket. Ez nem volt egyszerű feladat, mert a szűk barlangban nehezen lehetett mozogni, és a két áldozat búvárfelszerelése is akadályozta a munkát.

A hírek ellentmondóak voltak arról, mi is történt pontosan. A helyet jól ismerők szerint a barlangnak a bejárata van 45 méteres mélységben, de tovább folytatódik egy szűkület után egészen 60 méteres mélységig. Itt találták meg a két eltűnt búvárt, akiket a szűkület miatt volt nehéz a felszínre vinni. Volt náluk stage palack, de az abban levő gázkeverék vélhetően a dekompresszióhoz kellett, ebben a mélységben nem használhatták volna. Nem volt vezetőkötelük sem a barlangból való kijutáshoz. Ha a búvároknak volt is technikai búvár végzettségük, barlangi búvári tapasztalattal a hírek szerint nem rendelkeztek, és a szűk barlangban rekedve nem tudták megoldani a problémát, ami tragédiához vezetett.

[ Scubaboard nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. Káplán 2012 dec 05. 12:15  
R.I.P. Mi a f.. az a technikai búvár végzettség?

Merülőhelyek

Merlo Reef

Sudan

4/8 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 57m, látótáv: 25m felett , áramlás , driftes

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés