»» ««

Egyenesen a zátonynak

Környezetvédelem

Egy amerikai hadihajó feneklett meg a szigorúan védett Tubbataha-zátonyon.

A Fülöp-szigetek egyik leghíresebb nemzeti parkja a Tubbataha-zátony, ahol folyamatosan járőröznek a helyiek. Itt még bőven élnek a máshol már kifogott cápák, a búvárok igazi mekkája ez a terület. Itt pusztított nagyjából 1000 négyzetméternyi területen január közepén a USS Guardian nevű, 68 méter hosszú hajó, ami az amerikai haditengerészet kötelékében szolgál. A Fölüp-szigetek parti őrségének búvárai mérték fel a károkat, még mielőtt a megfeneklett hajó elvontatására sor került volna.

Az amerikai haditengerészetet máris megbüntették, ugyanis erre a területre nem volt joga bemenni a hajónak- ráadásul két másik is a körzetben volt éppen a baleset idején. Csak különleges engedéllyel lett volna szabad ide behajózni, a baleset pedig amúgy is érthetetlen, a mindenféle műszerrel felszerelt hadihajónak nem lett volna szabad ilyen navigációs hibát véteni. Az amerikaiak máris elnézést kértek a történtekért. A hajó eltávolítására több lehetőség is kínálkozik, vagy levontatják, vagy darabokra vágva viszik el a zátonyról. A cél az, hogy ezen művelet közben már ne okozzanak további károkat.

Megoszlanak a vélemények ugyan arról, mekkora pusztítást is végzett a hajó megfeneklése, de ez azon nem változtat, hogy semmi keresnivalója nem lett volna a USS Guardiannak a világörökséghez sorolt zátonyon. A Fülöp-szigeteken vitákat generált az eset, mert az ország fontos szövetségese az Egyesült Államoknak, és ezért sokak szerint nem fognak keményen fellépni a helyiek. Állítólag a Tubbataha-zátonyt felügyelő szervek észlelték a radaron azt, hogy a hajó a területre érkezik, de hiába szólították fel távozásra, azt a választ kapták, hogy a "kifogásaikkal forduljanak az amerikai nagykövetséghez". Vannak, akik szerint tulajdonképpen egy be nem jelentett "kirándulást" tervezett az amerikai hadihajó a híres merülőhely térségébe.

[ globalnation.inquirer.net nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 6. hopposztkopp 2013 jan 28. 15:20  
OFF:
(kultúra versus civilizáció)
ON.
 5. Bunny 2013 jan 28. 13:12  
Úgy gondolod, hogy más nemzeteknél tapasztalható? Költői kérdés volt.
 4. hopposztkopp 2013 jan 28. 13:05  
A katonák egyébként sem az eszükről híresek. Ez a fantasztikumba illő nemzet meg a vietnami kalandja óta ilyen.  Bár a média isteníti. Láthatóan az 1920-as évek óta nem tapasztalható érdemi fejlődés a szellemi szintjükön. 
 3. Káplán 2013 jan 28. 12:38  
:)
 2. Garfield33 2013 jan 28. 12:25  
A helyeiek a hibásak, mert nem volt világítótorony, hogy meggyőzze őket
A további 1 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Inland Sea

Malta

2/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m

parti merülésüreg vagy barlangsziklás, hasadékos élőhelyföldközi tengeri muréna jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés