»» ««

Kalózhajót találtak

Külföld

Tonga vizeiben bukkantak rá egy legendás hajóra a búvárok.

A Port-au-Prince nevű kalózhajót a tongaiak süllyesztették el a tenger mélyére, ám a hajó meg volt rakodva a kalózkodás közben angol hajókról összerabolt arannyal és kinccsel. A hajó 1806-ban jutott el a Csendes-óceánra bálnákat keresve, miután felhagytak a rablással. Amikor viszont a helyiek felfedezték a hajót a felségvizeiken, a király, Finau Ulukalala vezetésével elfoglalták azt, és a legénység nagy részét lemészárolták. A tongai legenda szerint a király ezek után maga adott parancsot a hajó elsüllyesztésére, minden kinccsel a fedélzetén.

A vagyont érő roncs generációk óta megmozgatja a roncsvadászok fantáziáját, és állítólag most sikerült rá is találni Foa sziget közelében. Sandra Fifita, egy idegenforgalomért felelős kormányzati hivatalnok szerint a hatóságok felkészültek arra, hogy megint kedvet kapnak a kalandorok és a kincsvadászok egy tongai kiránduláshoz: ha valóban a Port-au-Prince roncsa került elő, sokak akarják rátenni a kezüket a kincsre. A legenda szerint a király csak a vasat akart megszerezni a hajóról, mert annak nagy értéke volt az országban, de a raktérben levő arany, ezüst és réz sok más értékes tárggyal egyetemben még ma is a víz alatt van.

A maradványt egy helyi búvár, Tevita Moala fedezte fel, és a muzeológusok igazolták, hogy a lelet milyen korból származik. A helyi illetékes szerint nagy felfedezés ez Tonga számára. A francia építésű Port-au-Prince 1806. november 9-én érkezett a Ha'apai szigetek közelébe, ahol a támadás érte, amit csak négy ember élt túl a legénységből, köztük a kapitány. A legénység egyik tagja viszont a király, Ulukalala udvarában maradt még négy évig, és felvette a Toki Ukamea nevet. Miután visszatért Angliába, részletesen megírta tapasztalatait, ami a történészek egyik legfontosabb forrása lett a korabeli tongaiak életét illetően.

[ Telegraph nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tobia Kebir

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés