»» ««

Rekordértékű kincsre bukkantak?

Egyéb

Egy amerikai, mélytengeri kutatással foglalkozó cég állítása szerint félmilliárd dollárra rúgó kincset talált egy titkos lelőhelyen.

Az elsüllyedt hajóra valahol az Atlanti-óceánban bukkantak rá, és Fekete Hattyú kódnéven emlegetik. Az állítás szerint 17 tonnányi ezüst- és arany érme értéke pedig akár 500 millió dollár is lehet. Az Odyssey Marine Exploration elnöke, Greg Stemm érmékkel teli műanyag dobozokat vitt magával az USA-ba, hogy bemutassa, mekkora leletre bukkantak.

Egy szakértő szerint ez a hatalmas mennyiségű érme váratlanul nagy leletnek számít. Bár a helyet titkolják a kutatók, egy Anglia partjainál a tizenhetedik században elsüllyedt hajó rakományáról lehet szó, de már nemzetközi vizeken nyugszik a roncs. Az Odyssey azt sem árulja el, pontosan milyen érmékről van szó.

A korábban legnagyobbnak számító leletre egy spanyol galleon, a Nuestra Senora de Atocha roncsánál bukkant Mel Fisher 1985-ben. Az 1622-ben elsüllyedt hajón talált kincs értékét 400 millió dollárra becsülik. Fisher is sok évig kutatta a roncsot, és az Odyssey is megismerte már a kudarcot. 2003-ban nagy értékű kincsre bukkantak, 2005 és 2006 viszont veszteséget hozott, hiszen a költséges kutatások semmi eredményt nem hoztak. A közeljövőben Gibraltár közelében folytatnak kutatást, mivel engedélyt kaptak a HMS Sussex roncsának keresésére.

Más, független szakértők viszont inkább kivárnak. Túlságosan, már hihetetlenül nagynak találják a fél milliárd dollárnyi leletről szóló híreket, és azért is szkeptikusak, mert e pillanatban semmi konkrétumot nem lehet tudni, honnan és milyen hajóból származik a kincs.

[ CDNN ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Dirty Rock

Costa Rica, Pacific

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés fal merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa mantarája nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés