»» ««

Kincseshajók nyomában

Külföld

A nagyvilág több pontján kutatnak olyan hajók maradványai után, amelyek nagy értéket rejthetnek.

Az Egyesült Királyságban egy nagyjából 400 éve elsüllyedt spanyol roncsot keresnek, ami Isle of Mull térségben került a hullámsírba. A búvárok a Tobermory Bay fenekét fésülik át, hogy rábukkanjanak az értékes rakományra. Ez már a második alkalom, hogy Sir Torquhil Ian Campbell ilyen jellegű expedíciót indít.

A kincs már századok óta megmozgatja a kincsvadászok fantáziáját. A helyi szóbeszéd úgy tartja, hogy az arannyal, ékszerrel és értékes tárgyakkal megrakott hajó ott nyugszik a Tobermory Bay mélyén. Az angoloktól elszenvedett vereség után ugyanis az észak felé menekülő spanyol hajók nagy viharba kerültek, és a kincses hajó a csatában elszenvedett sérülései miatt nem tudta állni a vihar rohamát. Mindenesetre pontosan nem tisztázott, mi lett a hajó sorsa, de a Campbell család tagjai már többször keresni próbálták a maradványokat. Ám eddig csak minimális eredményekkel járt a sok kutatás. Most tíz profi búvár dolgozik a tengerfenéken, hogy a remények szerint akár 30 millió font értékű kincset megtalálják, ám a kutatás még a kezdeti szakaszában van.

Észak-Európában is értékes roncs kiemelését tervezik. 1771-ben a Vrouw Maria nevű holland kereskedőhajó indult SZentpétervárba Nagy Katalin cárnőnek szállított rakományával, melyek közt németalföldi mesterek értékes festményei is voltak. A hajó Finnország délnyugati részén süllyedt el az év októberében, és 1999-ben fedezték fel finn búvárok. A 41 méteres mélységben levő hajóban levő tárgyak felszínre hozására viszont nem kaptak engedélyt, és a finn államnak sem volt pénze a munkákra.

Mostanra viszont a roncs állapota jelentősen leromlott, és félő, hogy minden, még kiemelhető tárgy odavész. Az orosz kulturális minisztérium svéd partnerekkel közösen indítana expedíciót a kiemelésre, és sikerült megegyezniük a finnekkel is. Szóba került az is, hogy a hajót később úszó múzeum céljaira hasznosítanák. Ám e pillanatban valószínűleg jobban érdekli az országokat a kézzelfogható érték. Még az is lehetséges, hogy a festmények sem semmisültek meg, ugyanis vízhatlan ólomburkolatban szállították azokat, melyet viasszal zárták le.

[ UnderwaterTimes ]


Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Yamagiri Maru

Micronesia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilágcápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés