»» ««

Merülés milliókért

Külföld

Egy spanyol hajó vagyont érő aranyrakományát keresik skót vizekben.

Több, mint négy évszázada annak, hogy elsüllyedt egy arannyal és ezüsttel megrakott spanyol galleon Mull szigeténél, és a kutatási joggal rendelkező herceg újabb expedíciót indított a megtalálására. A búvárok át fogják fésülni a Tobermory Bay mélyét, hogy megtalálják az 1588-ban a tengerbe került, 30 millió fontra becsült értékű kincset. Ez már a negyedik alkalom, hogy Sir Torquhil Ian Campbell, a tizenharmadik Duke of Argyll kutatást szervez a roncs megtalálására. A család még I. Károlytól kapta meg a jogokat, és azóta már több, mint 60 sikertelen próbálkozásuk volt.

A spanyol flotta, miután vereséget szenvedtek Sir Francis Drake-től, északra próbált menekülni, ám a pokoli vihar sok hajót küldött a tenger fenekére. Az Almirante di Florencia és a San Juan de Sicilia nevű hajók egyike is bajba került (hogy melyik nyugszik a Tobermery Bay vizeiben, máig eldöntetlen), ennek a nyomára szeretnének rábukkanni. A legenda úgy szól, hogy a spanyolok feltöltötték raktáraikat, de 1588. november 5-én úgy akartak továbbhajózni, hogy nem fizettek semmiért. Ekkor állítólag Donald Maclean feljutott a hajóra, és sikerült felrobbantania a lőporraktárt, így nem csak a hajó, hanem a 350 fős legénység is odaveszett.

A mostani két hónapos kutatásban egy tíz fős csapat vesz részt Somersetből. Matthew French, a csapat vezetője elmondta, a herceg nem lesz az egyedüli birtokosa az esetlegesen megtalált kincsnek, mert a keresést befektetők finanszírozzák. Azaz a jogok birtokosa is kapna egy sikeres kutatás végén egy bizonyos részesedést, de a vagyont érő arany nagy része a befektetőké lenne. A feladat valószínűleg nem egyszerű, mert hasonló kutatással már próbálkoztak 2008-ban, 2009-ben és 2010-ben is, eredménytelenül. French szerint viszont feltétlenül érdemes újra megpróbálni a merülést.

Az információk bizonytalanok. A hajó nevével kapcsolatos kérdés például arra vezethető vissza, hogy a spanyolok titokban tartották, melyik hajók indultak vissza Spanyolországba. A korábbi kutatások során például a tizenegyedik Duke 1954-ben vett részt a munkában, a tizenkettedik maga is merült 1975-ben. A mostani expedíció során újabb eszközöket vetnek be, megpróbálják a lehetséges lelőhelyen eltávolítani a maradványokat fedő homokot. Az örökségvédelemért felelős Historic Scotland is figyelemmel kíséri az expedíciót, mert egy 16. századi hadihajó roncsának megtalálása mindenképpen jelentős felfedezés lenne.

[ express.co.uk ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Nelivaru Thila

Maldives

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 26m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelymantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés