»» ««

Pezsgőre sör

Külföld

Lassan italnagykerként kezelhetik az Aland mellett talált roncsot a búvárok.

oceantreasures.orgAz Aland (Åland) szigetek a Balti-tengerben vannak. Hivatalosan Finnországhoz tartozó, de autonómiát élvező terület, ahol a svéd nemzetiségűek vannak többségben. A skandináv lakosság körében népszerű kedvtelésnek számító búvárkodásnak itt is hódolnak, és a közelmúltban egy nagy felfedezésről kaphattunk hírt. Egy nagyjából 200 éves roncsra bukkantak júliusban, és a maradványok sok palacknyi pezsgőt óvtak meg a tenger támadásaitól. Az 50 méteres mélységben levő pezsgősüvegek remek állapotban maradtak meg, de azt még nem sikerült kideríteni, ki készítette őket. A hírek szerint a rakományt talán XIV. Lajos küldte az orosz cári udvarba, de egyelőre biztosat még nem lehet kijelenteni.

A pezsgőt szakértők is vizsgálták, és az eredmények szerint kiváló állapotban őrződött meg az értékes nedű. Ebben a nagyjából állandó hőmérséklet és a kedvező fényviszonyok is szerepet játszhattak. Az italt kóstoló maroknyi ember valószínűleg azzal büszkélkedhet, hogy a világ legrégebbi, fogyasztható állapotban megmaradt pezsgőjét ízlelhette meg. Bár ez még nem biztos, mert az első talált jelek alapján vonták csak le a gyors következtetést, amit gyorsan felül is bíráltak, jelen pillanatban a Juglar pincészetet tartják az ital gyártójának. Nemrég Londonban 1825-ös pezsgőt bontottak fel, ennél kellene idősebbnek lennie a svéd leletnek, amire van is esély, ugyanis a Juglar az 1800-as évek első felében megszűnt. A szakértők nem csak a palackot és annak tartalmát vizsgálják, hanem azt is, hogy ki kereskedhetett azokban az időkben pezsgővel, mert talán így egyszerűbb lesz kideríteni a származási helyet. A lelet hivatalosan Aland birtokában marad, értéke is nagy, de természetesen érdekes kettősség az, hogy a pezsgő igazán bontatlan állapotban értékes, ám így a tulajdonos számára is hozzáférhetetlen.

Mindenesetre augusztus végén megkezdődött a víz mélyén levő 70 palacknyi pezsgő kiemelése, ám a munka váratlan meglepetést tartogatott. A búvárok a pezsgő mellett sörösüvegeket is találtak, amik ez esetben a világ legöregebb iható sörének számítanak. A 200 éve víz mélyére süllyedt hajó így értékes italok raktárává vált, ez az egyetlen maradvány is jelentősen bővítheti az ismereteinket a korabeli italgyártásról. A sok palacknyi különféle ital sorsáról még nem döntöttek. (A szerk. megjegyzése: a skandináv lelkületet ismerve, az sem lenne meglepő ha a lelet egy részét arra használnák, amire szánták...)

[ Swedish Wire, Montreal Gazette ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. Vanek 2010 sze 18. 22:34  
Hideg ott a víz neked, cicus...
 2. Garfield33 2010 sze 08. 10:00  
Végre egy érdekes roncs. Mikor megyünk?
 1. Balage 2010 sze 08. 07:31  
:D!   Ez tetszik!   Csak nehogy macskajaj legyen a vége.. :o)

Merülőhelyek

Patrol boat PBR-512

Montenegro

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) könnyű körülmények
max: 24m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés