»» ««

Aggódnak a roncsok épségéért

Külföld

A vonóhálós halászat nem csak az élőlényeket pusztítja el a tengerfenéken, hanem a hajók maradványait is roncsolja.

Az amerikai Odyssey Marine Exploration igazgatója, Greg Stemm szerint meglepő mértékű rombolást tapasztaltak a tavaly felfedezett, 1744-ben elsüllyedt HMS Victory nyugvóhelyén. Az elsősorban víz alatti értékek felkutatására szakosodott cég vezetője elmondta, hogy azt hitték, 50-60 méternél mélyebben, ahol a búvárok már nem tehetnek kárt a maradványokban, szinte teljesen épségben levő roncsokra bukkannak majd. A példa kedvéért úgy fogalmazott, hogy az érzés olyan, mintha érintetlen esőerdőkre számítana valaki, de munkagépek által széttiport élőhelyet találna.

Az Odyssey nevű cég 12,300 négyzetkilométert vizsgált meg a csatorna nyugati oldalán, hogy potenciálisan értékes roncsokat találjanak. Összesen 267 roncsot fedeztek fel, amiből 112 (tehát a leletek 41 százaléka) rongálás nyomát viselte magát, elsősorban a vonóhálós halászoknak köszönhetően. A HMS Victory ágyúi és egyéb alkatrészei köré tekeredett hálók és kábelek egyértelművé tették, kik lehetnek a felelősek. Maga a lelőhely is fel volt dúlva, az egyik 4 tonnás bronz ágyút 55 méternyi távolságra elvonszolva találták meg, felborítva. A másik két kiemelt ágyún is sérülések nyomai láthatóak. Kutatás közben az Odyssey szakemberei számos alkalommal találkoztak a környéken dolgozó vonóhálós halászokkal.

Az Odyssey jellemzően kincskeresésre koncentráló tevékenységének kritizálói viszont egyelőre óvatosan a cég közleményével kapcsolatban. Az angol előírások ugyanis a védett roncsok háborítatlanul hagyását írják elő, hacsak a roncs nincs közvetlenül veszélyeztetve. Ezért néhányan arra gyanakodnak, hogy a roncsok "veszélyeztettségére" hivatkozva szeretnének a leginkább értékes rakománnyal elsüllyedt hajók kiemeléséhez engedélyt szerezni a kincsvadászok. Az viszont az Odyssey véleményét támaszthatja alá, hogy a már nagyon régen forgalmas hajózási útvonalnak számító csatornában gyakorlatilag elvétve lehet 18. századinál korábbi roncsot felfedezni, ami a feltevések szerint annak az eredménye, hogy a régebbi, sérülékeny roncsok lelőhelyeit már teljesen eltüntette a vonóhálós halászat.

[ Times Online ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Neufeldersee

Austria (Österreich)

11/18 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.3) könnyű körülmények
max: 22m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely édesvizi élővilágjelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés