»» ««

A vagyon a családban marad

Külföld

Anya és lánya egy csapatban dolgozva bukkant rá egy nagyon értékes leletre.

A mi számunkra különösen hangzik, hogy a világ bizonyos részein a búvárkodás nem annyira a könnyed nézelődésről szól, hanem inkább az aljzatot túrják, hátha valami értékesre bukkannak. A floridai Bonnie Schubert és idén 87 esztendős édesanyja is azért száll tengerre évtizedek óta, hogy kincset keressenek. Ebben az évben viszont rájuk is mosolygott a szerencse.

A legtöbb nap azzal telik, hogy az üregeket kutatják a zavaros vízben, és olyan tárgyakat hoznak a felszínre, amelyek értéke elég csekély: sörösdobozok vagy horgok jelentik a zsákmányt. A nyáron Bonnie szerint szinte csak lőszereket sikerült találni a régebben vízbe került tárgyak közül. Ám augusztusban, a Frederick Douglass Beach közelében merülve életük felfedezésére bukkantak. Egy madárt ábrázoló szobor feje, majd szárnyai kerültek elő- méghozzá 22 karátos aranyból. Úgy vélik, az 1715-ben elveszett spanyol flotta egy galleonja feneklett meg a környéken, és a szétszóródott, hatalmas értékű rakomány nagy része még ma is az üledék alatt rejtőzhet.

A kincsvadászati engedélyt birtokló társaság képviselője is izgatottan nyilatkozott az aranymadárról. Egy helyi történész szerint Jézus Krisztus áldozatát szimbolizáló kegytárgyról van szó. A madár egyik szárnya hiányzik, és azt sem lehet tudni, mi volt a rajta látható kis négyszögletű üregben. Ám így is sokat ér, egy műkereskedő 885,000 dollárt ajánlott érte. A koncesszióval rendelkező nagy cég búvárai ezen a nyáron több tucat arany és ezüst érmet találtak, és egy bronz ágyúra is rábukkantak, de a Bonnie és Jo leletéhez fogható nincs az övéik közt. Tisztelettel adóznak nekik azért is, mert ebben a szakmában jelentős a férfiuralom, kitartásuknak köszönhetően mégis nekik sikerült megtalálni ezt a madarat.

A madár dollárban megállapított értékén a feleknek kell osztozni. Bonnie és édesanyja a pénz felére tarthatna igényt, míg az anyacég a bevétel húsz százalékát Florida államnak kell adja. Ám az is lehet, hogy az állami szervek úgy döntenek, hogy kell nekik az értékes szobor, és ekkor ők kárpótolják a megtalálókat.



[ woai.com ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

P29 Patrol Boat Wreck

Malta

5/5 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m

parti merülésroncs merüléshomokos élőhely mesterséges élőhelyföldközi tengeri muréna jelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés