»» ««

Rekord-ügyek a zöld asztal mellett

Külföld

Az ír testvérpár a sikertelen csúcsdöntés után lett mégis rekorder, másnak pedig az eredményes merülés után sem volt elég ehhez.

Mint arról korábban beszámoltunk, Paul és Declan Devane tavaly októberben Írország hideg vizeiben próbált időtartam-rekordot javítani, ám fel kellett adniuk a merülést különböző problémák (leginkább a kihűlés) miatt. A jótékony célú merüléssel összesen 35,000 eurót sikerült összegyűjteni, ám ők még többet szerettek volna: azt, hogy a Guiness egy külön, új kategóriát ismerjen el, aminek ők lehetnének az első csúcstartói.

A kérés pedig meghallgatásra talált, így a rekordok között mostantól külön tartják számon a 15 fokosnál hidegebb nyílt vízben végrehajtott leghosszabb készülékes merülés rekordját. Mivel a csúcskísérlet során Declan Devane egy hajszálnyilval tovább volt a víz alatt, így az ő nevéhez fűződik a kategória első csúcsa, 11 órával és 42 perccel. A két testvér úgy gondolja, ezt az eredményt majd alaposan felül lehet múlni komolyabb felkészüléssel, így majd újra próbálkoznak ők maguk is.

Egy másik ír búvár, Sean McGahern számít a Guiness hitelesítése szerint a melegebb vízben történt időtartam-merülések rekorderének, mivel tavaly szeptemberben Máltán 25 órát és 10 percet tartózkodott a víz alatt. Ám van egy nem Guiness-rekord is, amit a brit Will Goodman tart, 48 órával és 9 perccel- ennek a merülésnek a helyszíne Indonézia volt. Külön kategóriába tartozik a nyílt édesvízi merülés, ennek rekordere Jerry Hall, aki 2004-ben 120 órát, 1 percet és 9 másodpercet volt a víz alatt Tennessee államban. A mesterséges környezetben végrehajtott merülések rekordere pedig a török Cem Karabay, aki 135 órát, 2 percet és 19 másodpercet töltött el egy bevásárlóközpontban felállított tartályban.

A nagyszerű szabadtüdős búvár, Natalja Molcsanova viszont az ír testvérekkel szemben, pont egy utólagos döntés miatt vesztette el két rekordját.
Egy tavalyi versenyen ért el 101 méteres mélységet Constant Weight kategóriában, és 90 métert Free Immersion számban, de a versenyt szervező és ott bíráskodó Bill Stromberg személyének összeférhetetlensége miatt, mivel edzi is Molcsanovát, az AIDA úgy döntött, törli ezeket az eredményeket. Senki nem kérdőjelezte meg az orosz búvár teljesítményét, ám a szabályok betartásának fontosságát szem előtt tartó szervezet úgy vélte, a további rekordok tisztaságának érdekében meg kellett hoznia ezt a nehéz döntést. Az ügyben a leginkább hátrányosan érintett a versenyző, Molcsanova volt, aki azért nem áll le a csúcsjavítással: az idén áprilisban megjavította az uszonyos dinamikus kategória rekordját, mostantól 225 métert kellene túlszárnyalnia a trónkövetelőknek. Ismét kalapot kell hát emelnünk a kiváló sportoló újabb nagy teljesítménye előtt.

[ Divernet ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tortugas

Mexico

1/1 db alapján:unalmas(átlag: 1) nehéz körülmények
max: 22m, látótáv: 10-25m , áramlás

speedboat-os megközelítésscenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés