»» ««

Maribor - világ freediverei, versenyezzetek!

Szabadtüdős
1/3. oldal

Kicsit megkésve, de szeretnék beszámolni a 2007-es Mariborban rendezett uszodai szabadtüdős világbajnokságról, főképpen a magyar csapat szerepléséről.

A világbajnokság az AIDA (a szabadtüdős búvárkodást összefogó legnagyobb nemzetközi szervezet, a másik ilyen szervezet a CMAS, akik a Bariban rendezett világbajnokságot jegyezték) égisze alatt lett megrendezve. 2006-ban Egyiptom, Hurghada adott otthont a versenynek. Akkor egymást követően, egy helyszínen zajlottak az uszodai és a mélységi számok. Sajnos ott - bár a helyi és nemzetközi önkéntes segítők mindent megtettek - sok negatív tapasztalatot szerezhettek a versenyzők és a bírók is, szervetési hiányosságok miatt. Ezt követően a 2007-es uszodai bajnokság megrendezésére egyedül a Sandi Bitenc vezette szlovén csapat jelentkezett Mariborból. Azoknak, akik voltak már Mariborban az általuk szervezett versenyen (2006-ban), nyilvánvaló volt, hogy jó döntés született, amikor az AIDA International vezetősége és a Board zöld utat adott a Szlovéniában rendezett világbajnokságnak.
2007 év elején a szokásos MAD CUP 2007 (Marobor Apnea Day CUP) versenyen megtörtént a VB főpróbája, és sikerrel is zárult. Ilyen előzmények után már látható volt: ez egy igazán jó verseny lesz.

A világbajnokságon uszonyos (DYF) és uszony nélküli (DNF) apnea úszásban, valamint statikus (STA) apneában versenyzett a nemzetközi mezőny.

Magyar részről is megkezdődött a felkészülés, a válogatás már az év elejétől fogva. Szerencsére országonként diszciplínánként és nemenként 4 fő indulhatott, így aki szerette volna megmérni magát a rangos eseményen, és addig is értékelhető eredményei voltak, indulhatott. Végül sajnos női versenyző nem képviselte hazánkat, a férfi csapat a következő öt búvárból állt össze: Fizil Ádám (DYF, DNF), Horváth Balázs (DYF, DNF, STA), Horváth Róbert (DYF, STA), Horváth Zoltán (DYF, STA), Járay Szabolcs (STA). Hatodikként megemlíteném az AIDA Hungary egyetlen román nemzetiségű tagját, Sergiu Dragos Serbant (DYF*, DNF, STA), aki saját nemzetének a színeiben indult.

A szervezőknek hála Interneten keresztül meglehetősen könnyen lehetett intézni a regisztrációt, szállásfoglalást. Az első versenynapot megelőző napokban már lehetőség volt a helyszínen akklimatizálódni, és edzeni is a versenynek helyet adó medencében. Maribor egy szép város, mely hegyek lábánál terül el, és a Dráva folyó szeli ketté. Több kulturális és sport rendezvény is zajlik itt szinte folyamatosan, így július első részében, a VB ideje alatt is a Lent fesztivált láthattuk, valamint egy rali verseny is ekkorra volt időzítve, többek között. Kiemelném, hogy a város vezetése mennyire pozitívan állt a szabadtüdős VB-hoz. Mind a megnyitón, mind a díjátadón beszédet tartott a polgármester. Magán a versenyen 80 önkéntes dolgozott, segített nap mint nap. Elismerés illeti őket, mert jól is végezték a dolgukat.

Erős nemzetközi mezőny

28 ország válogatott búvárai gyűltek össze a világbajnokságra., így a versenyzők közt sétálva gyakran a sportág élő legendáiba lehetett botlani. Az osztrák Herbert Nitsch, a kanadai William Winram, a dán Stig Severinsen, Henning Larsen, Eva Thommerup Johnsen, Timo Jattu, a francia Christian Maldame, Guillaume Nery, a japán Ryuzo Shinomiya, a norvég Elisabeth Kristoffersen, az orosz Natalia Molchanova és fia Alexei Molchanov, valamint Natalia Avsenko, a szlovén Mitja Štampfer, az erős svéd csapat, benne Lotta Ericson, a svájci Nicolas Guerry, az amerikai Deron Verbeck, és a "nagy öreg" Glenn Garrett (DNF), és végül Carlos Coste Venezuelából mind olyan szabadtüdős búvárok, akiket szerte a világon ismernek a sportág berkeiben. Sajnos Tom Sietas nem vett részt a versenyen, és a dánok másik nagy erőssége, Peter Pedersen sem. A szlovák Juraj Karpist kerékpáros (DH) baleset érte a verseny előtt nem sokkal, így ő se tudott eljönni. És persze ott voltunk mi, magyarok is. A japán csapat nagyjából 20 versenyzővel és tartalékkal repült el Szlovéniába, őket egy TV stáb is kísérte.

Az írás a következő lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 26. Bunny 2007 aug 30. 19:52  
 25. jee_c 2007 aug 30. 19:02  
Huhh, körbenéztem, de nem találtam meg a kérdést, hozzászólást. Segítesz egy linkkel, vagy téma névvel?
(Még az index fórumra is rápislantottam.)
 24. jee_c 2007 aug 30. 18:54  
Persze, benézek az Általánosba is, kösz, hogy szóltál!

Találtam egy idevágó site-ot:
http://www.worldfreedivingmedicalassociation.com

Ezen belül egy topikban pont et a kérdést tette fel egy gyakorló freediver:
http://www.worldfreedivingmedicalassociation.com/forum/read_post.php?id=11

Itt az ezzel fogallkozó, témában járatos orvosok véleménye szerint nincs jele az agykárosodásnak az apnea gyakorlása miatt. Hosszú idő után sem. Ez természetesen nem feltétlenül jelenti azt, hogy egyetlen sejt sem hal meg apnea gyakorlása közben, de azt se tudjuk, hogy normál hétköznapi létezésünk közben mennyi agysejtünk pusztul el. Ha valaki szeretné, hogy lefordítsam, szivesen megteszem, jelezze!
 23. Bunny 2007 aug 30. 15:09  
MEg lettél szólítva az általános fórumon, ha időd engedi ...
 22. jee_c 2007 aug 30. 14:39  
Kösz a gratulációt, a jobban érintettek is biztos olvassák. :)
Igazad van abban, amit leírsz. Az, hogy elkezdtem komolyan utánajárni a dolognak (a személyes hitemen túli bizonyítékokat keresve), azért van, mert már többször beszéltem olyanokkal, akik vagy egy véleményen voltak veled, vagy csak egyszerűen nekem szegezték a kérdést. Emiatt jó lenne, ha komolyabb érveim és hozzájuk refferenciáim lennének a tapasztalataimon túl. :)
A további 21 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Arinaga, El Cabron

Spain, Canaries

7/7 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 10-25m

parti merülésüreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelynagy rája jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés