»» ««

Másfél hetes maratoni merülés

Tudomány

Egy olasz pár 10 napos kísérletben vesz részt, hogy tanulmányozni lehessen a hosszú távú víz alatt tartózkodás hatásait.

Stefania Mensa és Stefano Barbaresi szeptember 7-én kezdett bele a merülésbe Ponza sziget közelében, a Földközi-tenger mélyén levő ideiglenes otthonukba költözve. A két "aquanauta", ahogy magukat nevezik, 17-ig nem emelkedik a felszínre.

"Stefania és Stefano alig várta, hogy lemerülhessenek, és minden a tervek szerint alakult", mondta el az Abissi Project szóvivője a DPA-nak. A félmillió eurós kísérlet során folyamatosan monitorokon figyelik a két búvárt. A tudósok arra kíváncsiak, hogy reagál a bőr, a szív és a tüdő a hosszú víz alatti tartózkodásra.

A búvárok egy platón élnek, amit a tengerfenékhez rögzítettek hét méteres mélységben. Falak nélküli "lakásukban" asztal, heverő és sporteszközök vannak, hogy el tudják magukat foglalni és fittek maradjanak. A lebegés miatt az ágyaik úgy vannak kialakítva, hogy alvás közben ne sodródjanak el. Az aquanauták egy tömlőből lélegeznek, és a maszkba épített mikrofonok segítségével tudnak kommunikálni. Egy üres búvárharangban tudnak étkezni, szükségleteiket végezni és a rendszeres orvosi ellenőrzésen átesni. (A szerk. megjegyzése: ilyen hosszú távú merüléssorozattal évtizedekkel korábban már magyar búvárok is kísérleteztek, non stop merülés, azaz NSM I., II., III. fázis néven.)

[ WLTX ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tiran, Gordon Reef

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 23m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítésfal merülés roncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajok korallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben cápa nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés