»» ««

Rekordra tör az ír testvérpár

Külföld

A csúcsjavításnak különös indoka van: a beteg gyerekek számára szeretnének gyűjteni.

A merülés célja az, hogy az ír búvárok bekerüljenek a Guiness rekordok könyvébe a leghosszabb merülés kategóriájában. A csúcskísérlet 2009. október 10-én kezdődik a sziget nyugati partján, Galway közelében. Reményeik szerint nem a rekorddöntés lesz az egyetlen eredmény, hanem az is, hogy sikerül pénzt gyűjteni a Beaumont Hospital gyermekekkel foglalkozó részlegének.

Declan Devane azért határozta el, hogy ilyen módon keressen támogatókat, mert idén februárban vesztette el két éves kisfiát, Cilliant. Declan és bátyja, Paul szeretnének 40 órát a víz alatt tölteni, természetesen egy felkészült segítő csapat támogatásával. A rekord csak akkor lesz érvényes, ha a 40 óra során egyetlen alkalommal sem emelkednek a felszínre a búvárok.

A kihívást az jelenti, hogy nem medencében vagy tengervizes akváriumban lesz a merülés, olyan környezetben, ahol nem lehet befolyásolni a körülményeket, tehát bármilyen váratlan szituáció bekövetkezhet. Ráadásul a víz is igencsak hűvös októberben, alig 15 fokos. A rekordkísérlet pontos kategóriája ezért aztán a "leghosszabb, hideg, nyílt sós vízi légzőkészülékes merülés". Declan Devane szeretné ezzel is őrizni kisfia emlékét, és talán felhívhatja a figyelmet arra, hogy a beteg gyerekek támogatása fontos dolog.

A búvárok nagyon sok segítséget kapnak a helyi búvárközösségtől. A két ír testvér már évek óta merül, de ilyenhez hasonló búvárkalandjuk természetesen még soha nem volt. Tudják, hogy hosszú lesz és hideg, amit szünet nélkül kell végigcsinálni. 40 óra a víz alatt- olyan, mint egy egyben ledolgozott munkahét, ahogy Paul fogalmazott. Természetesen tisztában vannak a veszélyekkel, melyek közül az első számú a kihűlés, de igyekeznek a lehető legjobban felkészülni erre. A merülést koordináló Gary Jennings bízik benne, hogy a gondosan megtervezett merülést sikerül a testvéreknek végrehajtani.

A rekordkísérlet honlapja

[ Divenews ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. hopposztkopp 2009 aug 30. 19:27  
Szerencsétlenek.  Jószívvel éppen csak egy órácskát kibírok - (rendesen beöltözve), de azután úgy reszket alattam a hajó, mintha a motorja járna.
Negyven? Harmincat már valaki kibírt? Ez borzasztó!
 2. Bunny 2009 aug 30. 11:48  
Forró teát inni folyamatosan? :D Nyilván szárazruha, nyilván P szelep, a komolyabb feladatot nem tudom hogy oldják meg, esetleg pelus de az meg nem tudom mennyit bír. De lehet mint a munkabúvároknál meleg vizet áramoltatnak?
 1. buborek 2009 aug 30. 06:58  
Bizonyára hallottatok róla, hogy Magyar országon is volt, ha jól emlékszem 20 és 40 órás merülés, uszodában. Az sem lehetett egyszerű, de hogy hogyan lehet kihűlés nélkül eltölteni 40 órát 15 fokos vízben, azt elképzelni sem tudom. Szívesen olvasnék róla.

Merülőhelyek

Varese wreck

Croatia (Hrvatska)

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 4-10m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajokcápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés