»» ««

Túl a tíz percen

Szabadtüdős

Tom Sietas újabb statikus csúcsa megdöntött egy álomhatárt, ám közben Molcsanova sem tétlenkedett.

Az ismert német szabadtüdős versenyző, Tom Sietas olyan eredményt ért el, amit az AIDA által hitelesített rekordként még soha senki: egy levegővel (előzetes oxigénes lélegzés nélkül) több, mint tíz percet volt a víz alatt! A pontos rekord 10´12", a csúcsjavításra pedig Athénban került sor, június 7-én. Tom korábbi hivatalos eredményét majdnem egy teljes perccel múlta fölül, de kérdés, ezek után meddig javulhat még ez a rekord? Korábban már érkeztek hírek arról, hogy edzésen sikerült a tíz percet legyőzni, de ez csak mostantól hivatalos- ki tudja, edzésen talán már ennél is többre képes.

Június 10-én pedig az egyiptomi Dahab volt egy csúcsjavítás helyszíne. A sorozatosan rekordokat döntő Natalja Molcsanova egy méterrel javította meg Free Immersion kategóriában Sara Campbell tavalyi eredményét. A 82 méter mélységű merülés kevesebb, mint négy percig tartott. Valószínűleg az orosz sportoló további rekordokra is tör még a közeljövőben.
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 23. pszabics 2008 jún 26. 10:38  
A Submarin-ba egy teljes cik sorozat volta szabadtüdőzéssel kapcsolatban. Érdemes elolvasni.
 22. TOM 2008 jún 24. 12:26  
jee_c kb. egy fél éve mozgatja a fantáziámat a szabadtüdős búvárkodás. Tudnál nekem tanácsot adni, hogy hogy lehetne ennek nekikezdeni
 21. jee_c 2008 jún 20. 10:58  
Hát, 60m konstans súlyú merülést azért nem sokan tudnak a csajok közül, igen szép teljesítmény. A csodálatunk iránta teljesen megalapozott. :)
(talán Linda lehetett,ő van Dahabban folyamatosan, és ő képes is erre könnyedén, de az is lehet,hogy éppen ott tartott edzéstábort valamelyik másik jó tehetségű apneás hölgy)
 20. jee_c 2008 jún 20. 10:55  
Uhh, kicsit védenem kell a csapatomat. :) /azért ezt nem gondolom véresen komolyan/

Bunny elég jól leírja a 16 vége fele, hogy milyen is a statikus apnea.
Másrészről: a statikus apnea felkészülés, gyakorlás a nyílt vízi merülésekhez (hiszen az a sava-borsaa szbadtüdős búvárkodásnak).
Harmadrészt: a statikus apnea az az emberi határok ugyanolyan nagy felfedezése, mint pl. a mélységi merülések, vagy más sportok. Orvosilag is igen érdekes és hasznos dolgokat lehet belőlemegtudni. (mint a hegymászónál: "miért mászta meg a heyget? -Mert  ott van.")

A statikus apneához is egyébként elég kemény aerob edzések kellenek (a jó eredményekért). És e mellett még komoly pszihikai rákészülés is kell.

Azt elismerem, hogy kell hozzá egyfajta "lököttség" (ezt én inkább pozitívértelmében gondolom), de azt hiszem, nem kell azoknak magyaráznom, akik olyan tevékenységet űznek, amikor is a levegőt külön kell magával vinnie az embernek, ahol a dekompressziós betegség, légembólia, ... réme ólálkodik folyamatosan. Ezért van az, hogy egy szabadtüdős búvárt talán a legjobban egy másik búvár ért meg.
 19. gangi 2008 jún 12. 16:21  
Mindennképp jó értelemben  ,hihetetlen kecses volt a mozgása mint akinek semmiféle megterhelés nem okoz ez a dolog pedig mi csak sejtjük milyen nehéz lehet.Tényleg egy sellő volt .
A további 18 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

San Francisco Maru

Micronesia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 48m, látótáv: 25m felett

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajoknagy rája jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés