»» ««

Esélytelen harc a hideg ellen

Külföld

Az ír búvárok rekordkísérlete nem volt sikeres, de egy amerikai búvár a meleg Karib-tengerben csúcsot döntött.

A korábbi, 36 óra hosszúságú sós vízi merülést szerette volna felülmúlni az amerikai Robert Silva. A 31 éves chicagói búvár nem a lakhelyéhez közel eső hideg vizekben próbálkozott, hanem egészen Belize-ig utazott, és a Hol Chan tengeri nemzeti parkban merült a víz alá. Összesen 48 órát és két percet töltött nagyjából hat méteres mélységben, tehát bőven megjavította a korábbi csúcsot, de érthetően nagyon kimerült volt a merülés után. Amíg lenn volt, csak különféle folyadékokat tudott fogyasztani, és beszámolója szerint elsősorban a maga körül zsüzsgő élővilágot figyelte. Természetesen aludni is csak percekre tudott a két nap alatt, és a második nap éjszakáján már a rekordkísérlet félbeszakításán töprengett, de végül kitartott. Most pedig büszkén várhatja a Guiness visszajelzését a rekord elfogadásáról.

A két ír búvár, akinek a terveiről mi is írtunk, augusztusban még nem tudhatta, hogy az amerikai vetélytárs szeptemberben ilyen jelentősen megjavítja a korábbi rekordot, tehát a 40 óra, amit a víz alatt töltöttek volna, nem lett volna elég a sós vízi rekordhoz, bár elvileg a cél is önálló kategóriaként a hideg vizekre vonatkozott. A hozzászólók pedig kételyeiket fejezték ki, mennyire reális októberben a hideg tengerben ennyi időt egyhuzamban eltölteni. Nos, a szkeptikusoknak lett igaza. Az egyik testvér, Paul Devane a felszerelés hibája miatt adta fel a rekordkísérletet, míg Declan Devane 12 óra után a kihűlés következtében szakította meg a merülést. Úgy tudták a szervezők, hogy a leghosszabb merülési rekord jegyzéséhez szükséges legalább 24 órán át a víz alatt lenni, de szerintük nem reális, hogy ilyen hideg vízre is ez legyen a limit. Ezért a Guiness-hez fordultak, hogy a 24 óra el nem érése ellenére övék lehessen a csúcs a leghosszabb hideg vízű tengeri merülés kategóriában. A Guiness állítólag komolyan fontolóra vette ezt az érvek hallatán. A két testvér azért jövőre újra próbálkozik majd, de most már a friss tapasztalatokkal a hátuk mögött rájöttek, hogy bizony a siker kulcsa az lesz, hogy milyen módszerrel kerülhetik el a kihűlést.

[ Divernet, 7 News Belize ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Pulau Urun, North-East

Indonesia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 27m, látótáv: 10-25m , driftes

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa csikóhal teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés