»» ««

Cápaenciklopédia: a grönlandi cápa

Tudomány
2/2. oldal


Albumhoz klikk a képre.
Táplálékrendjét a csontoshalak, így különösen a tőkehal (Gadidae) és a lazacfélék (Salmonidae) mellett, méretes melegvérű emlősök, úszólábúak (Pinipedidae), és kisebb fogascetek (Odontoceti) alkotják. A grönlandi cápánál bizonyított a kannibalizmus is, rátámad a kisebb, fiatal egyedekre. Elejtett grönlandi cápák gyomrában a fentieken kívül rénszarvas, ló, sőt jegesmedve maradványokat is találtak.

Mélyvízi faj, általában a 200-600 méter közötti mélységeket preferálja, de képes 2000 méternél nagyobb mélységbe is lehatolni. A 0,5-12 C fok körüli vízhőmérsékletet kedveli. Annak ellenére, hogy életmódját tekintve alapvetően mélytengeri cápának tekintjük, időszakosan megtalálható a partközeli, esetenként csak néhány méter mély vizekben is.

Elterjedtsége, etológiai jellemzői, veszélyességi fokozata

A grönlandi cápa kizárólag az észak-atlanti térségben honos. Előfordul az északi sarkkörön túli állandóan befagyott vizekben, elsősorban Grönland nyugati partvidékén, Izland vizeiben, a Dán-szorosban, valamint Új-Foundland és Labrador térségében. Az észak-amerikai vizekben a Cape Cod az elterjedésének a legdélebbi határa. Keleten a norvég partvidék vizeiből ismert, egyes, (nem igazolt) megfigyelések szerint a Vizcayai-öbölben is észlelték.

Viselkedési szokásairól szinte semmit sem tudunk, mivel meglehetősen komplikált a megfigyelése. Általában magányos, amikor azonban meghatározott évszakokban be-be úszik a part menti sekély öblökbe, többször észlelték csoportos előfordulásukat.

Hatalmas mérete, és a nagytestű prédaállatok elejtésének képessége miatt az emberre nézve potenciálisan veszélyes cápafajnak tartják. Ennek ellenére nincs hiteles feljegyzés a grönlandi cápa ember elleni agressziójáról. Az eszkimók szerint időnként megtámadja a vízen úszó kajakokat. Az ember és a grönlandi cápa víz alatti találkozásai meglehetősen limitáltak.

Merülőhely

Kanada
Quebec tartomány, Baie, Comeau, Lower St. Lawrence, szezon: május

Képek, szöveg:
Dr. Elter Tamás
PADI Instructor, az American Elasmobranch Society tagja,
MARINE LIFE SHARK PROJECT
www.marinelife.huKapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Rovinj, San Giovanni

Croatia (Hrvatska)

3/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) könnyű körülmények
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

speedboat-os megközelítésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

Mares Trilastic 5-4-3 Lady 6-os

Ár: 35.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2020 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés