»» ««

Cápaenciklopédia: a tigriscápa

Tudomány
1/2. oldal

Tudtad, hogy tigriscápa Magyarországon is élt, vagy hogy akár a teknőspáncélt is szétharapja? Ismerjük meg közelebbről ezt a csodálatos ragadozót.

Rendszertani helyzete, származása

A tigriscápa (Galeocerdo cuvier, Peron & Le Sueur, 1822) a cápafélék legnagyobb rendjébe, a kékcápa-alakúak rendjébe (Carcharhiniformes) sorolható. A ma ismert, mintegy 390 cápa-faj valamivel több mint 50 százaléka, összesen 198 faj tartozik a kékcápák e rendszertani egységébe.
A renden belüli legnépesebb családhoz, a kékcápafélék (Carcharhinidae) csoportjához 49 faj tartozik, közöttük a tigriscápa is. A kékcápafélék az újidei cápák (Euselachii) viszonylag új csoportját alkotják. Első képviselőik hozzávetőleg 50 millió évvel ezelőtt, az alsó eocén időszakban jelentek meg. A Galeocerdo nemzetség az eocén végén, mintegy 40 millió évvel ez-előtt alakult ki. Érdemes megjegyezni, hogy Magyarország földtörténetében a Kárpát-medencét utoljára borító, korallzátonyokkal ékesített szubtrópusi Bádeni-tengerben viszonylag gyakoriak voltak az ősi tigriscápák. A mai tigriscápához nagyon hasonló Galeocerdo aduncus fosszilis fogmaradványai nagyobb számban kerültek elő Fertőrákos, Mátraszöllős, Kazár, vagy a Pécs melletti Danic-puszta 16-13 millió éves középső miocén rétegeiből.

A tigriscápa biológiája, anatómiai sajátosságai

A tigriscápa szemeit jól fejlett,
fehér pislogóhártya szegélyezi
A tigriscápa a kékcápa-félék családjának a legnagyobb testű képviselője. A kifejlett nőstény egyedek átlagos testhossza 250-550 centiméter, a kisebb hímek mérete 230-370 centiméter körüli. A legnagyobb ismert példány, egy idős nőstény testhossza elérte a 740 centimétert! Testsúlyuk 300-700 kg közötti a mérettől és életkortól függően.

Testfelépítése torpedószerű, egyedi ismertetőjegyük a lapos és széles nagyméretű fej. Az orr, vagy tudományos nevén a rosztrum -a családhoz tartozó más fajoktól eltérően- nem hegyes, hanem lekerekített trapéz formájú. Az első hátúszó közepes méretű, lapos háromszög alakú.
A második hátúszó kicsi. A faroknyél igen hosszú, a farokúszó jól fejlett és erősen asszimetrikus (heterocerk). A farokúszó felső lebenye igen hosszú, az alsó lebeny rövid. A mellúszók keskenyek, sarló alakúak. A has alatti úszók párosak, kisméretűek. A faj egyedi jellegzetessége amelyről a nevét is kapta, a dorzális testtájat borító csíkos mintázat. A juvenil, fiatal példányokon a mintázat inkább még pöttyös, a kifejlett egyedeken alakul át csak csíkok tömegévé. Az idős példányokon a csíkok elhalványodnak. Ami a tigriscápa "tekintetének" sajátos jellegét adja, az a sötét retinájú szemeket körkörösen övező, fehér színű pislogóhártya. Harapáskor a hártya teljesen beborítja a szemet, védve azt az esetleges sérülésektől. Szintén faj specifikus a tigriscápa fogazata. A fogak mérete és alakja mind a felső, mind pedig az alsó álkapcsokban hasonló. (A kékcápa-féléknél a felső és az alsó álkapocs fogazata általában különbözik egymástól.)

A kakastaréjszerű fogak úgy
működnek, mint egy konzervnyitó
A lapos, kakastaréj formájú és erősen csipkézett, alacsony koronával rendelkező fogak úgy működnek, mint a konzervnyitó. A tigriscápa az alsó és a felső álkapcsát képes vízszintes irányban is mozgatni. Ennek a mechanizmusnak köszönhetően a legerősebb teknőspáncélt pillanatok alatt szétfűrészeli. E sajátos harapási technikának tudható be az is, hogy a tigriscápa támadás okozhatja a legsúlyosabb potenciális sérülést az embernek.

A tigriscápa a legtermékenyebb cápafajok közés tartozik. A nőstények 9 havi vemhességi idő után 10-82 újszülöttet hoznak a világra. Az ivadékok születéskori méret 60-80 centiméter. A tigriscápa az egyedüli olyan kékcápaféle, amelynél a belső megtermékenyülés az uteruson kívül történik.

A tigriscápa éjszaka aktív ún. nokturnális cápafaj. Napközben általában nagyobb, 50-100 méter közötti mélységekbe húzódik. Ezzel az életmódbeli szokásával függ össze, hogy a búvárok csak alkalmanként találkozhatnak vele annak ellenére, hogy az élőhelyein egyáltalán nem tekinthető ritka fajnak. Napnyugta környékén és éjszaka az egészen sekély, néhány méteres parti vizekbe is kimerészkedik. Az egyik legszélesebb prédálási skálával rendelkező cápafaj. Úgyszólván mindent elfogyaszt, ami kisebb és gyengébb nála. Nem válogatós, zsákmányállatai között megtaláljuk a tarisznyarákot, a langusztát, a tintahalat és a nyolckarú polipot ugyanúgy, mint a kisebb és méretes csontoshalakat, rájákat, más cápafajokat, kis testű ceteket, és a szárazföldről a tengerbe sodródott elhullott állatok tetemeit. Azon ritka cápafajok közé sorolható amelyek -bizonyos feltételek mellett- magát az embert is potenciális zsákmánynak tekintik.

Magányosan élő faj, csak szaporodáskor és zsákmányolási illetve etetési szituációban alkot kisebb alkalmi kongregációkat. A tiszta átlátszó vizekben ugyanúgy előfordul, mint a folyótorkolatok hordalékos, zavaros vizeiben. A felszíntől maximum 300 méteres mélységig hatol le.

Az írás a következő lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 18. Ellbando 2009 már 10. 09:16  
Az jó lesz, legalább annyira mint ha véreznél a víz alatt.  :)
 17. Dijjja 2009 már 10. 09:12  
Jaaaj, hát az nagyon jó volt!!! De azért az mégis csak más! Tettem fel pár képet, csak jó sz*rok lettek! Beleszerelmesedtem a leopárdokba! Dörgölőznek!
 16. Jules 2009 már 09. 21:42  
Ez az, épp kérdeztem egy-két napja a másik topicban, mi volt a merülésen, amit február közepén terveztél...
 15. Thomasbuvar 2009 már 09. 21:38  
Mi volt a tropicáriumban? Vagy nem Te készültél oda?
 14. raindrop 2009 már 09. 21:12  
jaj, ez az amit még véletlenül se tegyél!!!
A további 13 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Ras Disha

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 19m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés