»» ««

Bőr nélküli cápára bukkantak Szardíniánál

Tudomány

A kutatók hálójába még 2019 nyarán akadt bele az a különleges macskacápa, amelynek semmilyen bőr nem borítja a testét. 

A kutatók is megdöbbentek azon a macskacápán, ami Szardínia közelében a hálójukba akadt. A tanulmányozás céljára kifogott állat különlegessége, hogy lényegében nincs bőre.

A Fish Biology című szaklapban publikáló tudósok felhívják rá a figyelmet, hogy a cápák számára a bőr különösen fontos a kémiai és a fizikai védelem terén, éppen ezért meglepő, hogy a szóban forgó példánynak más a felépítése – írja az IFLScience. A bőr az immunrendszer első védvonalaként olyan nyálkát választ ki, amely nem hagyja, hogy a mikrobák megtelepedjenek rajta, ugyanis antibakteriális fehérjéket tartalmaz. Emellett hatékonyan védi az állatot a ragadozók és az élősködők ellen is.

A tudósok által kifogott foltos (vagy más néven feketeszájú) macskacápa esetében ez a védvonal teljesen hiányzott. Lényegében egyetlen olyan réget sem volt meg, amely a bőrhöz szükséges lenne, a felhám is hiányzott.

Az állatra még 2019 júliusában találták rá 500 méteres mélységben. Bár a bőr hiánya egy cápa számára végzetes, a vizsgálatok azt mutatták, mégis egy egészséges és jól fejlett példánnyal van dolguk.

Hogy miért válhatott ilyenné a cápa, arra sokféle magyarázatot találtak a tudósok. Lehet a szennyezett víz, vagy a tengervíz globális felmelegedés okozta elsavasodásának eredménye is, de azt sem zárták ki, hogy esetleg fejlődési rendellenességről van szó.

[ HVG ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Ras Abu Soma

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.5) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal nagy rája

Búvárbazár

Suunto adatkábel

Ár: 6.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2022 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés