»» ««

Bőr nélküli cápára bukkantak Szardíniánál

Tudomány

A kutatók hálójába még 2019 nyarán akadt bele az a különleges macskacápa, amelynek semmilyen bőr nem borítja a testét. 

A kutatók is megdöbbentek azon a macskacápán, ami Szardínia közelében a hálójukba akadt. A tanulmányozás céljára kifogott állat különlegessége, hogy lényegében nincs bőre.

A Fish Biology című szaklapban publikáló tudósok felhívják rá a figyelmet, hogy a cápák számára a bőr különösen fontos a kémiai és a fizikai védelem terén, éppen ezért meglepő, hogy a szóban forgó példánynak más a felépítése – írja az IFLScience. A bőr az immunrendszer első védvonalaként olyan nyálkát választ ki, amely nem hagyja, hogy a mikrobák megtelepedjenek rajta, ugyanis antibakteriális fehérjéket tartalmaz. Emellett hatékonyan védi az állatot a ragadozók és az élősködők ellen is.

A tudósok által kifogott foltos (vagy más néven feketeszájú) macskacápa esetében ez a védvonal teljesen hiányzott. Lényegében egyetlen olyan réget sem volt meg, amely a bőrhöz szükséges lenne, a felhám is hiányzott.

Az állatra még 2019 júliusában találták rá 500 méteres mélységben. Bár a bőr hiánya egy cápa számára végzetes, a vizsgálatok azt mutatták, mégis egy egészséges és jól fejlett példánnyal van dolguk.

Hogy miért válhatott ilyenné a cápa, arra sokféle magyarázatot találtak a tudósok. Lehet a szennyezett víz, vagy a tengervíz globális felmelegedés okozta elsavasodásának eredménye is, de azt sem zárták ki, hogy esetleg fejlődési rendellenességről van szó.

[ HVG ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Anemone Reef

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 4-10m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa csikóhal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

Tribord 5mm kesztyű

Ár: 2.499 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2021 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés