»» ««

Cápaenciklopédia: a koboldcápa

Tudomány
1/2. oldal

Különös, nagyon szokatlan megjelenésű és ritkán látott cápa bemutatásával folytatódik sorozatunk.

Eredete, rendszertani helyzete

Albumhoz klikk a képre.
Ha a létező legbizarrabb megjelenésű cápa címéért rendeznénk egy képzeletbeli versenyt, nem kétséges, hogy melyik faj lenne az első helyezett. A koboldcápa (Mitsukurina owstoni, Jordan, 1898) a valaha létezett egyik legkülönlegesebb cápafaj. Az első ismert példány 1897-ben a Yokohamai-öbölben akadt a halászok több száz méter mélyre eresztett vonóhálójába. A rémisztő kinézetű állat tetemét Mitsukurina professzor vizsgálta meg először, aki rögtön felismerte az új faj felfedezésének jelentőségét. A preparált tetemet további vizsgálatok céljából az Egyesült Államokba küldték, ahol a következő évben, 1898-ban Jordan írta le az újonan felfedezett állatot, helyesen megállapítva, hogy az nem csak egy új faj, hanem egy addig ismeretlen nemzetség és család reprezentánsa is egyben. Az összehasonlító vizsgálatok megállapították, hogy a koboldcápa a heringcápa-alakúak rendjébe (Lamniformes) tartozik. Az elsőként felfedezett és leírt faj preparátuma, mint ún. holotípus, mind a mai napig a Tokiói Egyetem Zoológiai Intézetének gyűjteményét gazdagítja. A családot és nemzetséget később Mitsukurina professzor iránti tiszteletből a japán tudósról nevezték el (Mitsukurinidae család, Mitsukurina genus). A további vizsgálatok során sikerült beazonosítani a koboldcápa egyik igen közeli, a középső kréta időszakban, mintegy százmillió évvel ezelőtt élt fosszilis rokonát. A Scapanorhynchus anatómiai jellegzetességei nagyon hasonlóak a recens koboldcápáéhoz. Mind a kréta időszaki kihalt fajnak, mind pedig napjaink koboldcápájának fogszerkezete szoros hasonlóságot mutat egy másik, ősi lamnid csoport, a homoki tigriscápák (Odontaspididae) fogazatával. Emiatt a kutatók úgy vélik, hogy a kobold és a homoki tigriscápák közös őssel rendelkeznek.

A koboldcápa biológiája, anatómiai sajátosságai

A koboldcápa a nagytestű cápafajokhoz sorolható. Noha a felfedezése óta eltelt bő egy évszázad alatt nem sikerült túl sok példányt azonosítani, megállapítható, hogy a kifejlett hímek átlagos testhossza 260-330 centiméter közötti, a nagyobb nőstények testhossza meghaladhatja a négy métert is. Az állat a kinézete alapján akár egy horrorfilmben is megállná helyét. Eltéveszthetetlen fajjegye a rendkívül hosszú lapátszerű rosztrum, amely lándzsaszerűen nyúlik a száj fölé. A száj szerkezete is különleges. A felső állkapocs a hosszú orrporc alatt boltozatosan ugrik előre, a vékony alsó állkapocs pedig csaknem azonos hosszúságú a felső állkapoccsal. Mindkét állkapocsban közel egyforma igen hosszú és keskeny koronával rendelkező fogakat találhatunk. A foglemez erősen beöblösödik, a homoki tigriscápa foglemezéhez nagyon hasonlóan. A kicsiny szemek magasan, közvetlenül a rosztrum tövénél helyezkednek el. A retina fekete színű. Az állat teste hengeres, megnyúlt, és más cápafajok testétől eltérően petyhüdt tapintású. Az öt-öt viszonylag széles kopoltyúrés a fejtől távolabb közvetlenül a mellúszók előtt található. A mellúszók szélesek, háromszög alakúak és lekerekített végűek. Az első hátúszó lapított, és szintén lekerekített végű. A második hátúszó a nagy has alatti, és az apró farok alatti úszók között helyezkedik el. A farokúszó erőteljesen aszimmetrikus. A felső lebeny tömör részét egy zászlószerű szegély övezi, amelynek vége az alsó farokúszóvá szélesedik ki. A koboldcápa életmódja nagyobbrészt ismeretlen. Az óceánok bathypelágikus régiójában, az ún. szürkületi zónában honos, általában 500 és 1200 méteres vízmélységekben fordul elő. Az állatnak sajátos karaktert kölcsönző dárdaszerű orrnyúlvány rendeltetése hasonló a pörölycápa-félék (Sphyrnidae) rosztrumához.

Az írás a következő lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 10. Ibolya 2009 júl 09. 14:07  
egy régi Cousteau könyvben láttam egy hasonló ronda példányt(eddig kerestem,de nem találtam) az inkább valamilyen csonkolt pörölycápa volt,ha jól emlékszem.....szó se róla,biztos frászt kapnék tőle:)
 9. pygmy 2009 júl 09. 13:47  
van valami amerikai felderítőgép, aminek az orra (orrkúpja) hasonlóan előrenyúló, bumfordi. abban van a radar. lehet erről mintázták?
 8. Ibolya 2009 júl 09. 13:43  
ez szegény olyan ronda és morbid,mintha valamilyen genetikai mutáns lenne:((el se hiszem,hogy létezik:)
 7. shark 2009 júl 09. 13:27  
Éjszaka a megfigyelések szerint, egészen a felszín közeli 10-20 méteres vízrétegekig felhatolhat. A fotógalériába be is tettem egy képet, amelyen jól látható hogy a "bébi" egyed közvetlenül a búvár maszkja előtt úszik el.
 6. Garfield33 2009 júl 09. 10:31  
Ürügy? Ahhoz elég egy korty sör is...
A további 5 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Nelivaru Thila

Maldives

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 26m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelymantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés